Dan Univerze za 41 let

S slavnostno podelitvijo nagrad in priznanj, so na mariborski univerzi obeležili Dan Univerze ali “Dies Academicus”, kot so poimenovali slovesnost. Tako so obeležili 41. obletnico, odkar se je leta 1975 šest visokošolskih zavodov v Mariboru povezalo in nastala je Univerzo v Mariboru (UM).

Tradicija pedagoškega izobraževanja sicer sega že v leto 1863, ko je bilo zasnovano dvoletno učiteljišče ter tudi v leto 1888, ko je le-to preraslo v štiriletno. Nastanek Univerze v Mariboru leta 1975 se šteje kot pomemben mejnik pri decentralizaciji slovenskega visokega šolstva, saj je študij postal dostopnejši večjemu številu študentov. Danes je UM druga največja univerza v Sloveniji. “Postaja osrednja razvojna institucija, ki se povezuje z gospodarstvom in skupaj s partnerji ustvarja center trajnostnega razvoja širše regije”, smo slišali na slavnostnem srečanju, kjer so posebej zaslužnim profesorjem in študentom podelili raznovrstne nagrade in priznanja: za izjemne in vrhunske dosežke, zasluge za razvoj in delovanje UM-a, večanje njenega ugleda… Častna doktorja sta postala Vojmir Pogačar in Kyösti Oikarinen, naziva zaslužni profesor sta prejela Jožef Mihael Zupančič in Silvo Devetak.

dan univerze 41 let

Mariborski študentje dosegajo vrhunske rezultate
Študentje Univerze v Mariboru postajajo mednarodno prepoznavni na različnih področjih: razvoj prvega slovenskega nanosatelita, ki bo poletel v vesolje; uspehi ekipe mariborskih študentov pri projektu Študentska formula; konstantni uspehi na mednarodnem študentskem tekmovanju inovativnosti, tehnoloških rešitev in razvoja Imagine Cup; prestižna nagrada Reimagine Education za projekt Demola – povezovanje študentov s konkretnimi težavami podjetij – ki je Univerzo v Mariboru postavila ob bok najboljšim univerzam; Hypstair – pomemben prispevek naših fakultet pri razvoju letalskega prometa na električni pogon ter številna domača in mednarodna priznanja profesorjev, raziskovalcev in študentov, so le nekateri od odmevnejših uspehov predstavnikov Univerze v Mariboru.

dan mb univerze 3

“Naša univerza je dobra univerza”
»Letošnja 41. obletnica ustanovitve Univerze v Mariboru ni okrogla, kar pa ne pomeni, da za nami ni pomembno leto in da nas v prihajajočem študijskem letu ne čakajo nove pomembne naloge. Na eni strani moramo poskrbeti za kvalitetno raziskovalno dejavnost, na drugi pa za to, da bo izobraževanje novih generacij potekalo na visoki ravni. V preteklem letu smo se ukvarjali predvsem z razvojem novega spletnega razvojnega središča Vzhodna.si, s katerim želimo zagotoviti pretok znanj, ki jih gospodarstvo, industrija in družbene skupnosti potrebujejo za razvojne projekte, pa tudi za podporo pri pridobivanju evropskih sredstev«, je med drugim poudaril rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar. Izpostavil je kakovost, kar bo tudi osrednja prioriteta bodočega delovanja. »Visokošolski učitelji, raziskovalci in drugi zaposleni, predvsem pa naši študenti delajo dobro in kvalitetno. Prav zaradi vas je naša univerza dobra, je odlična univerza! Vsem nagrajencem čestitam in se jim zahvaljujem za vrhunske uspehe, na vaši akademski poti vam še naprej želim uspešno delo«, je dejal Tičar.

Oddaj komentar