Čistilna akcija v Mariboru: Občane pozivajo k prevzemanju odgovornosti za lastne odpadke

Mestna občina Maribor je danes organizirala virtualno novinarsko konferenco pred občinsko spomladansko čistilno akcijo Moji odpadki – moja skrb.

Predstavili so, kako bo potekala akcija, ki jo bodo izvedli v dveh terminih – 17. in 24. aprila –, najprej v mestnih četrteh in krajevnih skupnostih na desnem in nato na levem bregu Drave.

Saša Arsenovič, župan MO Maribor je ob tem povedal: “Takšna akcija, ki jo bomo naredili letos malce kasneje ima bolj naravo osveščanja. Želim, da vključimo čimveč meščanov, pa tudi otrok. Da se bomo zavedali, da so smeti v resnici naše. Mnogo naporov na občini gredo v to, da bi na smeti vplivali že ob nakupu v trgovini, čim manj plastišne embalaže, vrečk.”

Želijo si, da bo Maribor najbolj čisto mesto 

Župan pove, da gredo tudi v zmanjševanje ekoloških otokov in nazmanjševanje košov za smeti: “Saj smeti iščejo nove smeti. Naše komunalne službe, ne uspejo uredit tega kar sami sebi v svojem okolju umažemo. Vem, da je to proces in se bom tudi sam z veseljem akcije udeležil. Razmišljamo o pozitivnem tekmovanju med KS in MČ. Da bi čimveč ljudi v tem času, ko se čisti bilo prisotnih, da se tudi brez velike množice naenkrat. Epidemija je lahko še izziv vel, mnogo zdaj ne moremo, lahko pa na sprehodu v naravi naberemo vrečko smeti. Bodimo najbolj čisto mesto.”

Direktorica Javnega holdinga Maribor Lidija Pliberšek, je poudarila, da so sami izjemno pomemben faktor pri pobiranju smeti, že s svojimi javnimi podjetji: “Akciji Moji odpadki – moja skrb, se JHBM pridružuje z vsem svojim bitom. V  holdingu močno vplivamo na kakovost življenja v našem mestu, že sicer v osredje postavljamo varovanje okolje, ravnanje z odpadki in osveščanje javnosti pri varovanja okolja.”

Odgovornost do mesta

Vsi zaposleni v holdingu bodo tudi prejeli vabilo k sodelovanju v akciji. Direktorica verjamem, da se bo v njih prebudila odgovornost, da kot meščani oblikujejo podobo mesta: “Prepričana sem, da se bomo akciji pridružili v velikem številu.”

Neva Pipan, vodja delovne skupine za to čistilno akcijo pa je na novinarski konferenci dejala: “Najbrž se še spomnite, da smo poldrugo leto nazaj imeli kampanjo Moji odpadki – moja skrb, zato se nam je zdelo primerno, da za letošnjo akcijo pustimo to ime. Želimo osveščati Mariborčane za skrb za svoje odpadke. Velikokrat se zgodi da to vse prevečkrat prelagamo na druge. To se je pokazalo tudi v epidemiji, ko lahko odpadke opažamo praktično na vsakem koraku, pa naj bi bodo to ravno maske in rokavice.”

Poudarili so, da jih izjemno veseli, da so se odzvala tudi nekatera društva – Rafting klub bo očistil nabrežje reke Drave. gasilci PGD Radvanje bodo poskrbeli za odstranjevanje bele omele na Proletarskih brigadah. Na občini pa so pozvali tudi vse upravnike večstanovanjskih stavb za obveščanje, tako s plakati kot na druge načine.

Termina za letošnjo čistilno akcijo sta dva:

17. aprila se bo čistilna akcija odvila na desnem bregu v 11 mestnih četrteh in krajevnih skupnostih.

24. aprila se bo čistilna akcija odvila na levem bregu v 6 mestnih četrteh in  krajevnih skupnostih.

Čistile se bodo javne zelene površine, zelenice, parki, gozdovi, ob potokih, igriščih, okolica šol in vrtcev, nabrežje Drave. Pipanova poudaril, da naj občani čistijo predvsem volumensko manjše odpadke, ki jih naj zbirajo v vrečke: “V lanski čistilni akciji ko smo čistili Stražun, smo našli veliko zelenega obreza. Za to bodo v akciji postavili zbirna mesta za zeleni obrez, zavedamo se da je ta letni čas za opravila v zunanjosti doma in mnogokrat se znajdejo ti odpadki na obronkih gozdov. Zbirna mesta bodo v vsaki mestni četrti in krajevni skupnosti, za odlaganje odpadkov in za zelene odpadke, a bodo ločena, da na zbirno mesto za zeleni obrez odlagamo izključno te odpadke. Na levem bregu bo 36 zbirnih mest, od tega 11 za zeleni obrez. Na desnem bregu pa bo 23 zbirnih mesti, od tega 6 za zeleni obrez. Nadzor bodo izvajali informatorji MŠ in KS, ki bodo tudi usmerjali občane kjer odložiti odpadke.

Oddaj komentar