Predvidoma od septembra spremljanje cen 15 osnovnih živil

FOTO: Pixabay.com

Predvidoma septembra bo steklo spremljanje in primerjava maloprodajnih cen košarice 15 osnovnih živilskih skupin pri različnih trgovcih, je razvidno iz javnega naročila za izbiro izvajalca spremljanja cen. Gre za enega od ukrepov vlade za naslovitev draginje, namen je odvrniti trgovce od preveč izrazitih podražitev.

Glavni cilj spremljanja cen je potrošnikom ponuditi informacijo o maloprodajnih cenah primerljivih proizvodov med posameznimi trgovci ter o poreklu in kakovosti posameznega proizvoda. To jim bo olajšalo izbiro po zanje pomembnih parametrih v času draginje, je v javnem naročilu navedlo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Predvideno je, da bo izvajalec vzpostavil posebno spletno stran, na kateri bo na 14 dni objavljal aktualne cene izbranih živil po trgovcih v Sloveniji, in sicer v obdobju sedmih mesecev, od 1. septembra 2022 do 31. marca 2023.

Predvideno je tudi, da bodo spremljali cene izbranih živil v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem, in sicer trikrat v omenjenih sedmih mesecih, na začetku, na sredini in na koncu opazovanega obdobja.

V košarico bo uvrščenih 15 izbranih osnovnih skupin živil, ki so nujna za osnovno preživetje, navaja ministrstvo.

Glede na dokumentacijo javnega naročila bodo na seznamu pšenična bela moka tip 500, beli kruh in testenine srednje veliki polži (pri vseh bo spremljana cena na kg), goveji zrezki, svinjski zrezki in piščančji file (vsi nezačinjeni in pakirani, spremljana bo cena na kg in na pakiranje), sveže polnomastno mleko s 3,5 % mlečne maščobe (cena na l), tekoči jogurt s 3,2 % mlečne maščobe (cena na kg), poltrdi in polmastni sir (cena na kg in pakiranje) ter maslo (cena na kg in za 250 g), jajca hlevske reje kategorije M (cena za 10 kosov), jabolka razred 1 različnih sort (cena na kg), jedilni krompir (cena na kg), sončnično olje (cena na l) in beli sladkor (cena na kg).

Točne opredelitve posameznih proizvodov, za katere se bodo spremljale cene, bo izbrani izvajalec določil po predhodnem posnetku stanja proizvodov pri trgovcih, kjer se bo pripravil končen seznam, ki bo vključeval največ pet najbolj izpostavljenih živil znotraj vsake skupine osnovnih živil pri posameznih trgovskih podjetjih. Dokončni seznam bo izvajalec uskladil z ministrstvom, pripravljen pa mora biti do 8. septembra.

Prvo spremljanje cen naj bi izvedli najkasneje 12. septembra, spletna stran mora biti vzpostavljena najkasneje 15. septembra.

Javno naročilo je bilo objavljeno 18. julija, rok za oddajo ponudb je 1. avgust, ko je predvideno tudi odpiranje ponudb.

Vlada je ob sprejemanju ukrepov za blažitev posledic draginje sicer napovedala pregled cen košarice osnovnih živil od 1. aprila, da bi se videlo, kateri trgovci so cene ohranjali nizke, kateri pa so jih zvišali. Z javno objavo podatkov naj bi jih želeli odvrniti od preveč izrazitih podražitev.

Premier Robert Golob je sredi junija dejal, da imajo trgovci precej različne cene in marže, zato bo vlada vzpostavila jasen prikaz, kje so cene za osnovno košarico izdelkov nizke in kje so “očitno astronomske”. Kot je dodal, ne bodo delali negativne reklame, ampak pozitivno za tiste, ki se bodo izkazali z najnižjo ceno osnove košarice in najnižjimi maržami.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar