Čestitke vsem ženskam ob dnevu žena

FOTO: Pixabay.com

Danes obeležujemo dan žena. Mednarodni praznik žensk v približno 100 državah praznujejo vsako leto 8. marca.

Prvič so dan žena praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, vendar takrat še na 19. marec. Mednarodni dan žena pa se na 8. marec praznuje od leta 1917, ko so se na ta dan začeli množični protesti v Petrogradu oziroma St. Petersburgu. Iz teh protestov je nastala Oktobrska revolucija, vendar so ženske nadaljevale s protesti, dokler jim takratna začasna vlada ni odobrila volilne pravice. Tudi v Sloveniji so ga praznovali v Trbovljah.

Kako je nastal dan žena?

In kako se je vse skupaj začelo? Ženske so svoje nezadovoljstvo z nizkimi plačami in slabimi pogoji izrazile že leta 1857, ko je bil v tekstilni tovarni v New Yorku prvi večji protest delavk. Poskus sicer ni bil uspešen, vendar so bili to prvi začetki boja za enakopravnost žensk.

Glavna pobudnica za osamosvojitev in enakopravnost žensk je bila nemška feministka in socialistka Clara Zetkin, ki se je začela bojevati za njihove pravice leta 1889, medtem ko je pobudo za dan žena dala na drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910.

Kaj podariti za dan žena?

Včasih je bil 8. marec dan, ki je bil namenjen slavju žensk. V številnih podjetjih so mednarodni dan žena obeležili z različnimi prireditvami, svojo naklonjenost ženskam pa najpogosteje izrazili s šopkom rož ali nageljnom, ki je simbol prijateljstva in spoštovanja. Otroci so nabirali zvončke in druge travniške cvetlice, ter jih podarjali svojim učiteljicam, mamicam in babicam.

Oddaj komentar