Bosta Facebook in Instagram v Evropi ostala ali ne?

V zadnjem času je bilo več namigov, da bo družba Meta umaknila svoje storitve, tako Facebook kot Instagram, iz Evrope.

Prejšnji teden namig, da lahko ukinejo, ta teden drugačna izjava

Družba Meta je to pravzaprav sama namignila zaradi nenehnih sporov glede prenosa evropskih podatkov v ZDA, prenos podatkov je namreč ključen za oglaševalsko dejavnost družbe. Francoska tiskovna agencija AFP pa je objavila, da se je družba Meta v ponedeljek odločila in sporočila, da ne namerava umakniti svojih storitev iz Evrope, čeprav so pred nekaj dnevi namignili na drugačen scenarij.

Ključnega dogovora o ščitu zasebnosti ni več

Podjetje je v izjavi zapisalo: “Nikakor si ne želimo in se ne nameravamo umakniti iz Evrope, vendar je preprosta realnost, da se Meta in številna druga podjetja, organizacije in storitve zanašajo na prenos podatkov med EU in ZDA, da lahko izvajajo globalne storitve.” Osebni in drugi podatki so namreč osrednjega pomena za oglaševalsko dejavnost družbe, ki ustvarja skoraj celotne prihodke Mete, okviri, ki so nadzorovali prenos podatkov s stare celine, pa so se zdaj znašli v negotovosti. Ključni dogovor o t. i. ščitu zasebnosti za spletne podatke med Evropo in ZDA je bil namreč julija 2020 razveljavljen z odločitvijo Sodišča EU, izpostavlja še AFP.

Prejšnji teden sporočili, da verjetno ne bodo mogli ponujati več izdelkov in storitev

Meta je sicer prejšnji teden opozorila, da so v pravni in regulativni nevarnosti tudi baze, ki jih uporablja za prenos podatkov. “Če ne bo sprejet nov čezatlantski okvir za prenos podatkov… v Evropi verjetno ne bomo mogli ponujati številnih naših najpomembnejših izdelkov in storitev, vključno s Facebookom in Instagramom,” je Meta minuli teden zapisala v svoji prijavi Komisiji za vrednostne papirje in borzo.

Medtem še naprej potekajo pogovori med evropskimi in ameriškimi organi o tem, kako to vprašanje rešiti, navaja AFP.

Vrednost delnic Mete prejšnji teden krepko padla

Delnice Mete, ki se je do lanske jeseni imenovala Facebook, so minuli teden zabeležile največji padec vrednosti, potem ko so se po objavi poslovnih rezultatov v zadnjem četrtletju lani pocenile za 22,6 odstotka na 249,90 dolarja. Dobiček nekdanjega Facebooka je v zadnjem četrtletju lani na letni ravni upadel za osem odstotkov na 10,29 milijarde dolarjev. Platforma Facebook je konec leta 2021 obenem beležila majhen upad števila dnevnih uporabnikov po vsem svetu, kar je bil prvi takšen upad za to družbeno omrežje.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar