Bo Farmadent le ostal v lastni občine? Odbor za zdravstvo potrdil novelo zakona, ki bi to omogočal

Farmadent. FOTO: Galerija keramike

Odbor za zdravstvo, je včeraj izglasoval predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti, ki so jo so poslanci SMC vložili februarja letos in je predvidevala ponovno možnost vertikalnega povezovanja v lekarniški dejavnosti in spremembo kriterijev postavljanja lekarniške mreže.

“V času vlade SMC so uzakonili, da lokalne skupnosti oz lekarne ne smejo imeti v svoji lasti veledrogerista. In v Mariboru je bilo tako, da je bil Farmadent najprej v lastni Mariborski lekarn, potem pa mariborske občine in nekaj malega okoliških občin. In ker je bil ta zakon narejen tako, da tega lastništva ne bi smelo biti, je zdaj SMC vložila spremembo tega zakona. To sem jaz seveda takoj podprla, saj sem tudi sama v tem času dvakrat prosila župana da Farmadenta ne proda. To smo izglasovali na odboru za zdravstvo, potem pa mora to še na sejo državnega zbora, kjer se glasuje in potem se da predlog še na tretje branje,” nam v telefonskem pogovoru zaupa mariborska poslanka Lidija Divjak Mirnik.

Zakaj prodaja dobičkonosnega podjetja?

Mariborski župan Saša Arsenovič je vmes, kljub temu, sprožil postopek prodaje. “Zdaj pa smo včeraj izglasovali zakon v katerem ne bi bilo potrebno Farmadenta prodati.” Glede na to, da se je Arsenovič večkrat oprl na zakon in da je prodaja zato nujna, mariborska poslanka upa, da pa vendarle temu zdaj ne bo tako, konec koncev farmacevtsko podjetje dela dobiček. S tem pa dobiček ostane v proračunu Mestne občine Maribor, ki se nameni za zdravstvene dejavnosti. “S prodajo pa bi bili odvisni od tujih dobaviteljev zdravil: V času epidemije prodaja farmacevtskega podjetja, ki ima skoraj 100 zaposlenih in dela dobiček nikakor ni smiselna,” še zaključi naša sogovornica. Na odboru za zdravstvo so zabili SMC, LMŠ, SD, SAB in Levica. Proti pa SDS, Nsi, Desus.

Veledrogerista Farmadent in LL Grosist

Dopolnilo določa, da lahko samoupravna lokalna skupnost ustanovi organizacijo, katere temeljna dejavnost je dobava zdravil. Pri tem pa mora biti v izključni lasti samoupravne lokalne skupnosti, pri čemer pa ji ni treba izpolnjevati pogoja izvajanja več kot 80 odstotkov svoje dejavnosti za izpolnitev nalog, ki ji je naložila samoupravna lokalna skupnost.

Dobički pri poslovanju teh organizacij pa se v skladu s sprejetim dopolnilom lahko delijo v skladu s 38. členom veljavnega lekarniškega zakona, ki določa, da gredo lahko dobički v solventno in likvidnostno poslovanje javnega zavoda, v opremo in investicije ter v razvoj kadrov. Ta določba se sicer dotika veledrogeristov Farmadent in LL Grosist, ki so lastniško povezani z mariborsko in ljubljansko lekarno oz. občino.

Oddaj komentar