Poklicni gasilci tokrat ne bodo stavkali

Slika je simbolična.

V Sindikatu poklicnih gasilcev Slovenije so zadovoljni z vladnim predlogom stavkovnega sporazuma, dvodnevne stavke, napovedane za 10. januar, torej ne bo.

Sindikat poklicnih gasilcev se je po nedavnem podpisu aneksa h kolektivni pogodbi v javnem sektorju, ki je za en plačni razred zvišal eno od orientacijskih delovnih mest v gasilstvu, z vlado pogajal še o zvišanju uvrstitve 16 drugih delovnih mest.

Kot je pojasnil Švarc, so svoje zahteve skoraj v celoti dosegli. Deset od omenjenih 16 delovnih mest se bo zvišalo za dva plačna razreda, dve delovni mesti za tri plačne razrede, dve delovni mesti za en razred, dve delovni mesti pa se ne bosta zvišali. Pri slednjih po Švarčevih besedah ne gre za operativni delovni mesti, zato so na to tudi pristali.

Poleg omenjenega zvišanja uvrstitev delovnih mest, v skladu s katerim naj bi podpisali aneks h kolektivni pogodbi na področju gasilstva, pa po Švarčevih pojasnilih stavkovni sporazum predvideva tudi, da se uredi dodatek za stalnost, do katerega bi bili gasilci upravičeni od 1. januarja letos.

Vlada bo o tem predvidoma odločala na četrtkovi seji, ko naj bi ministrico za obrambo Andrejo Katič pooblastila za podpis stavkovnega sporazuma, so pojasnili na ministrstvu za obrambo.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar