Andrej Šter: Ponarejeno potrdilo ni minorni prekršek, ampak kaznivo dejanje

Andrej Šter

“Zelo slabo je, če okoliščine svojega potovanja prikrivamo in če rečemo, da gremo nekam zaradi medicinskega posega čez mejo, na zadnjem sedežu pa imamo tri otroke, ki sprašujejo, kdaj se bodo šli kopat,” je dejal vodja Konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter in dodal: “Še slabše pa je,  če skušamo svoja dokazila prilagoditi ali pa ponarediti. ”

Pravi, da so ga posebej opozorili na to, da ponarejeno potrdilo ne ostane neodkrito, in poudarja, da ponarejeno potrdilo ni minorni prekršek, ampak kaznivo dejanje.

Države imajo različne pogoje za vstop

Na današnji novinarski konferenci Vlade RS je Šter izpostavil, da naj pred prvomajskimi prazniki in ob sprostitvi preventivnih ukrepov ljudje razmislijo, kam se odpravljajo. Veliko ljudi bi namreč rado odšlo na Hrvaško, a pri tem morajo po njegovih besedah upoštevati, da je Hrvaška zdaj v težki situaciji zaradi epidemiološke slike. Hrvaško zdravstvo naj bi bilo po njegovem zelo obremenjeno. Opozoril je tudi na stanje na Madžarskem, kjer je skoraj popolna prepoved prehajanja meja. Za Italijo pa je treba povedati, kam točno se gre. Ob tem pa lahko pričakujemo vsaj petdnevno karanteno. Strogi pa so tudi v Avstriji. Posebnost je tudi vstop v Srbijo, kamor vodi opravljen PCR-test. Kar še vedno marsikoga preseneti.

Pregled pogojev za vstop v posamezne države

Izpostavil je, da vsaka država sama določi pogoje za vstop v to državo. Pa tudi, da če gremo v tretjo državo, veljajo ob tem spet drugačni pogoji. Zato pravi, da naj ljudje dobro premislijo, ali je pot nujno potrebna. Spletna stran Ministrstva za notranje zadeve ima napisano pogoje za Slovenijo, spletno središče Ministrstva za zunanje zadeve pa ima napisano za vsako državo posebej, katere pogoje imajo za vstop k njim.

Oddaj komentar