Akcija pri Treh ribniki: Prenašali bodo dvoživke

Dvoživke se začnejo množično seliti ob nastopu pomladi, ko so temperature tudi ponoči nad lediščem in zemljo namoči dež. Iz prezimovališč v gozdu se odpravijo do vodne površine, kjer odložijo skupek jajc (mrest). Selitve se začnejo vsak dan ob mraku.

Ker smo ljudje dvoživkam pot prekinili s cesto, smo priča povoženim živalim. Odseke cest, kjer prihaja do množičnih povozov, imenujemo črne točke, so sporočili iz Mestne občine Maribor.

Dvoživke, v skupino katerih med drugim sodijo vse vrste krastač, rjavih in zelenih žab, so ogrožene in zato zavarovane.

Akcija pri Treh ribnikih

“Da bi bilo poginulih živali čim manj, vsako leto koordiniramo naravovarstveno akcijo Pomagajmo dvoživkam pri Treh ribnikih. V lanski akciji so prostovoljci prenesli 485 živali, od tega največ navadnih krastač, bistveno manj je bilo rosnic in sekulj. Spodbudna je bila najdba velikega pupka. Žal je bilo kljub vsem ukrepom povoženih 58 živali,” so zapisali.

Akcijo koordinira Skupna služba varstva okolja Skupne občinske uprave Maribor, na terenu pa jo izvajajo člani Društva študentov naravoslovja, ki dvoživke vsak večer popišejo in jih prenesejo čez cesto. V ta namen stoji posebna varovalna ograja, ki na kritičnih predelih ob cesti preprečuje dvoživkam nadaljevanje poti. Podjetje Nigrad je očistilo dva podhoda pod cesto Za tremi ribniki, ki sta bila vzpostavljena za namen varnega prehajanja dvoživk pod njo, so sporočili.

Na odseku ceste stojita tudi prometna znaka – Pozor, žabe na cesti! – ki nagovarjata voznike, da vozijo počasneje in previdneje, saj se je tako povozom možno izogniti. Previdnost je nujna še posebno v večernem času, saj bodo odsek ceste od parkirišča pri ribnikih do Ribniškega sela večkrat prečkali tudi prostovoljci.

Za vse zainteresirane prostovoljce je zbirno mesto ob mraku na parkirišču pri ribnikih. Za natančnejše informacije spremljajte Facebook DŠN – Društvo Študentov Naravoslovja.

Oddaj komentar