Kje vse naj bi bila urejena nova plačljiva parkirna mesta in kolikšen bo znesek parkirne ure?

Marca smo poročali, da bo Mestna občina Maribor številna neurejena parkirišča uredila in zaračunala parkirnino. Številne je razburilo dejstvo, da bo plačljivo parkirišče pred Dvorano Tabor, med drugim tudi občinsko parkirišče. Tam bodo morali zaposleni parkirno mesto plačevati predvidoma 2,5 evra na dan.

Govorili smo s članom Odbora za komunalne in gospodarske javne službe Miho Reckom, ki nam je povedal, da so cenik, ki bo sicer obravnavan na prihodnji seji, zavrnili, a da tako kot odbor nimajo več nobene “teže”. Odločitvi vodstva glede določenih parkirnin ostro nasprotuje in meni, da ni pravi čas za podražitve.

“Kot odbor nimamo več nobene teže”

Obrnili smo se na mestnega svetnika Miha Recka, člana Odbora za komunalne in gospodarske javne službe, in vprašali, kakšno je njegovo mnenje. Pojasnil je, da se z višino cenika ne strinja in da je odbor cenik zavrnil: “A težava je, da kot odbor nimamo več nobene teže. Nismo upoštevani. Na seji se samo pove, da smo cenik zavrnili, pa se nihče ob to ne obregne.” Na vodstvo naj bi naslovil vprašanje, čemu potem služi odbor, a odgovora naj ne bi prejel.

Osebno je bil najbolj proti uvedbi parkirnine pred Dvorano Tabor: “Vedeti moremo, da je tam čez dan malo ljudi, največja težava pa je pri organizaciji koncertov. Čeprav govorijo, da bo parkirnina takrat zastonj, posredno pa jo bo plačal sam obiskovalec. Organizatorju bodo zaračunali najmanj 2,5 evra. Župan se bo lahko o vrednosti odločil sam. Kupec bo plačal to ceno ne glede na to ali bo prišel tja peš ali s kakšnim drugim prevoznim sredstvom.”

Ob tem poudarja, da meni, da s tem ne bi pripomogli k boljši zasedenosti dvorane, ampak bi le otežili dostop: “Nekdo, ki bo otroka pripeljal na trening, bo moral plačat parkirnino. To se mi zdi v teh časih še kako problematično in bojim se, da bi športni objekti še slabše delali kot sedaj.”

“Praktično ni več parkirnega mesta v Mariboru, kjer bi lahko ljudje parkirali zastonj”

Dotaknil se je tudi plačljivega parkirišča pod Pohorjem. “Se pravi, če ne spiješ nobene kave in bi rad šel samo na sprehod, moreš plačati parkirnino. Praktično ni več parkirnega mesta v Mariboru, kjer bi lahko ljudje parkirali zastonj. Niti izven centra mesta. Ni pravi čas, da nekaj dodatno podražimo.”

Med drugim bo v prihodnosti plačljivo parkirišče pri Razlagovi ulici, Ulici heroja Bračiča pod Titovim mostom, v garažnih hišah na Ulici Pohorskega bataljona, na parkiriščih pri Dvorani Tabor, Kovinarju, MRA, Jezdarski ulici, Ljudskem vrtu – Mladinska ulica, pod Koroškim mostom in pri Strojni – Linhartova ulica. Ta parkirišča so trenutno brezplačna, v večini gre za neurejene površine.

Kakšna je predlagana višina parkirnin oz. cena najemnin za parkirišča in garaže si lahko ogledate v tabeli spodaj.

Cenik bo obravnavan na prihodnji seji, ki bo ta četrtek. V celoti gradivo najdete TUKAJ.

Plačljivo bo tudi občinsko parkirišče, kjer so zaposleni doslej parkirali zastonj

Saša Arsenovič je sicer na današnji novinarski konferenci pred sejo mestnega sveta komentiral tudi cenik parkirišč, o katerem smo v preteklosti že poročali. Povedal je, da so ga že tretjič znižali, a konkretno o znižanju cen ni govoril: “Gre zato, da želimo ravnati kot dobri gospodarji, da tam, kjer imamo svojo zemljo in kjer so parkirani avtomobili, da tudi te površine primerno uredimo ali vzpostavimo neko normalno gospodarsko stanje.”

Ob tem je dodal, da se kmalu še ne bo nič spremenilo: “Ker je potrebno še veliko stvari postoriti in glede na procese na občini vemo, da to traja vsaj pol leta. Tako da razen na tem parkirišču ob občini, ki mu pravimo gramoz, to bo imela vpliv najbolj na zaposlene, ki bodo sedaj imeli privilegij, da si bodo lahko zagotovili parkirišče in ga primerno plačali, kot drugi občani v mestu.”

Po 16. uri bo po njegovih besedah omenjeno parkirišče namenjeno drugim uporabnikom mesta predvsem stanovalcem mesta, sprostili bomo veliko površino, ki bo namenjena vsem, ne le zaposlenim na občini.

 

Oddaj komentar