NA VRTU: Čili, naš prijatelj

Čili je čudovita rastlina, številne sorte so zelo dekorativne, poleg tega pa uporabne v kulinariki in zaradi zdravilnih sestavin tudi v domači lekarni. Tudi če nimate vrta, bo zadovoljno rasla in vas razveseljevala s plodovi v večjem loncu.

Zdaj dozorevajo rumeni, oranžni, rdeči plodovi najrazličnejših oblik, arom, bolj ali manj pekoči in vroči. Te pekoče poslastice uporabljamo sveže, lahko jih vložimo, pripravljamo različne shranke – jaz pa vam bi predlagala, da jih vsaj nekaj posušite.

Lahko jih nanizate na vrvico in pisana druščina bo prav lep okras v vsaki kuhinji. Lahko pa jih posušite na mrežici na zraku ali na pladnjih v pečici ali sušilnikih. Posušeni zelo dobro ohranijo svoje lastnosti, zato so priljubljena začimba, le navaditi se je moramo in predlagam, da začnete z majhno količino. Redno in zmerno uživanje pekoče paprike že po tradiciji odlično za naše zdravje. Obnavlja želodčno sluznico , krepi telo, pomaga topiti holesterol, spodbuja delovanje srca in ožilja, povečuje prekrvavljenost, razbija krvne strdke, pomaga pri nižanju ravni krvnega sladkorja . In dokazano pomaga pri bolečinah, v obliki raznih mazil ali obkladkov. Zato nikakor ne pozabite nekaj posušenih čilijev namočiti v oljnem olju in si pripraviti macerat.

Čili velja danes za super živilo in ljudje vedno pogosteje posegajo po njem. Zato predlagam, da si pripravite kajenski poper ( papriko). To je mešanica več različnih vrst posušenega rdečega čilija. Če boste postrgali semena in odstranili rebra bo poper veliko manj pekoč. Izberite torej posušene čilije, ki jih dobro strete v terilniku ali zmeljete v kavnem mlinčku. Ostrina čilija se meri s Scovillovimi enotami. Najmilejše sorte naprimer Sladki bananin čili ima stopnjo 0, saj ni nič pekoč, zelo pekoči, naprimer Habanero ima do 300.000 enot. Kaj je tisto, kar nas tako peče, a vendar je zdravilno? Kriv je kapsaicin, stabilen alkaloid, topen v olju in alkoholu. Zato kadar vas peče, ne pijte vode, pojejte raje košček sira ali nekaj kapljic olja….

Pa “vroč” začetek septembra vam želim.

Avtor: Metka Ternjak Gomboc

Oddaj komentar