V mariborskem Sodnem stolpu se danes začenja festival Dokudoc

V Sodnem stolpu se danes začenja 7. mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc, ki je v prvi vrsti namenjen predstavitvi slovenskih dokumentarcev. Začeli bodo s projekcijo Playing men Matjaža Ivanišina, zaključili pa v nedeljo z letošnjim dokumentarnim imenom leta, montažerko Marijo Pirkmajer Fajdiga.

“Dokumentarni film je mama filmskega jezika, najmočnejši filmski žanr, ki beleži prostor in čas ter izpoveduje različne teme iz življenja,” je povedala ustanoviteljica in programska selektorica festivala Maja Malus Azhdari. Aktualnost dokumentarnega filma po njenih ocenah vztrajno narašča: “Lahko rečemo, da ta format producira vedno več avtorjev tudi zaradi vedno bolj dostopne tehnologije in sedanjosti, kjer vsi vedno več vizualno dokumentiramo naše življenje.”

Foto: Janez Klenovšek

Letos bo na ogled 32 slovenskih dokumentarnih filmov, od tega šest premier in dve predpremieri, in pet tujih filmov. Med drugim bodo prikazali filme Odraščanje Siniše Gačića in Dominika Menceja, Na zemlji ni nebes Maje Alibegović ter Prepustna srca Katarine Jazbec.

Premiero bodo tu doživeli filmi Sočasje Mihe Vipotnika, Zgodovina zapuščanja Matjaža Jamnika, Varuhi civilizacij Erika Valenčiča in Mihe Mohoriča, Oda kameli Mihe Mohoriča, Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja – Ivan Cankar Dušana Moravca ter O luni, mesecu in njunem odsevu Ivane Vogrinc Vidali. V spremljevalnem programu Dokudoc bodo pripravili strokovni pogovor o montaži, ki je po navedbah organizatorjev eden najpomembnejših elementov ustvarjanja dokumentarnega filma. Sogovorniki bodo režiserja Mako Sajko in Vlado Škafar, zagrebški dokumentarist Oliver Sertić in filmska montažerka Uja Irgolič.

Foto: Janez Klenovšek

Zadnji dan festivala bodo posvetili montažerki Mariji Pirkmajer Fajdiga, ki je letošnja prejemnica plakete dokumentarno ime. “Triglav filmu je kot odlična montažerka pustila močan pečat, sodelovala je z več slovenskimi režiserji ter sokreirala pomembne slovenske dokumentarne filme,” izpostavljajo organizatorji v obrazložitvi nagrade. V nedeljo bosta v Sodnem stolpu na ogled filma Ritem dela (1979) in Turnir pri šumniku (1965), kjer se je Marija Pirkmajer Fajdiga podpisala pod montažo. Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc se je razvil iz Revije slovenskega dokumentarnega filma, ki so jo v društvu Mitra v Mariboru začeli prirejati leta 2012, ko je bil Evropska prestolnica kulture.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar