Ljudožerci v SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo danes premierno uprizorila poetično dramo Ljudožerci. Z izbrušenim jezikom Gregorja Strniše in njegove aktualne moralitete, ki spaja poezijo in plebejsko komičnost ter obešenjaški humor z groteskno-egoističnim zlorabljanjem sočloveka, se je soočil režiser Ivica Buljan.

Ljudožerci so verzna drama enega najpomembnejših slovenskih literarnih in gledaliških ustvarjalcev iz druge polovice 20. stoletja Gregorja Strniše (1930-1987). Čeprav ima njegovo delo v slovenski literarni zavesti nesporno visok status, se po navedbah SNG Maribor zdi, da drami Ljudožerci še ni bila priznana njena prava veličina – navkljub trem odličnim uprizoritvam, ki jih je vse režiral Mile Korun, ob vsaki pa iznašel novo režijsko videnje.

Razlog za to je verjetno radikalnost drame, ki slovenstvo problematizira prek motiva kanibalizma, najbolj drastičnega in odvratnega zločina v človeškem svetu. Verjetno pa tudi kompleksnost uprizorjenega sveta in dramske strukture, s katero ga Strniša upodablja,” je poudarila umetniška direktorica Drame SNG Maribor Diana Koloini.

Režiserja Buljana je pri Ljudožercih najbolj vznemirjalo dejstvo, da avtor na nekonvencionalen način meša svet živih in mrtvih, s čimer ustvarja fantastično žanrsko zgodbo. “Fascinira me, da so bili Ljudožerci napisani v sedemdesetih letih, a odlično funkcionirajo še danes, saj je v njih moč prepoznati podobnosti s sodobnimi filmskimi žanri,” je povedal za gledališki list.

Igrajo Jurij Drevenšek, Peter Boštjančič, Miloš Battelino, Vladimir Vlaškalić, Alojz Svete, Ksenija Mišič, Mateja Pucko, Nika Rozman, Ana Urbanc, Viktor Meglič, Irena Varga, Kristijan Ostanek, Mirjana Šajinović, Eva Kraš in Matevž Biber.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar