FOTO: Na Lentu zaklopotal klopotec in naznanil jesensko veselje v vinogradih

Danes so pred Hišo Stare trte na mariborskem Lentu v spremstvu godbe in bračev postavili klopotec. S tem so tudi letos simbolično naznanili jesenske običaje na tem vinorodnem območju. Ob tem pa so tudi podelili priznanja vinarjem iz Podravja za lanski vinski letnik, ki je ponovno postregel z dobrimi ocenami.

Klopotec, ki bo pred Hišo Stare trte stal vse do Martinovanja v Mariboru, je darilo malečniških bračev Stari trti, najstarejši trti na svetu, njenemu gospodarju, mariborskemu županu, in vsem Mariborčanom.

Grozdje na Stari trti je sicer že zrelo, zato bi ga lahko že danes obrali. Kljub temu so se po besedah direktorice Zavoda za turizem Maribor – Pohorje Doris Urbančič Windisch odločili, da počakajo do ustaljenega datuma zadnjo nedeljo septembra. Svečana trgatev bo tako 30. septembra.

Trta je letos obrodila od 50 do 70 grozdov, točno bo znano v tednu pred trgatvijo, računajo pa ponovno na okoli 20 litrov vina. “Trta je odlično obrodila. Bilo je malo več težav z zaščito pred boleznimi kot običajno. Glede na to da bi lahko imeli trgatev že danes, bi morda v prihodnje veljalo razmisliti o dveh predvidenih datumih tega pomembnega dogodka,” je  povedal mestni viničar Stane Kocutar.
Postavljanje klopotca pred Hišo Stare trte pomeni ohranjanje tradicije v mestu ter predstavlja simbolični pozdrav jeseni in hkrati napoveduje 18. Festival Stare trte, festival vina in kulinarike, kulture in zabave, ki bo letos potekal med 28. septembrom in 12. novembrom 2018.

Oddaj komentar