Festival Prestopi se vrača v Maribor

FOTO: prestopi.si

Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi se po nekajletnem premoru ponovno vrača v Maribor. Osemdnevni festival, ki se bo odvijal med 11. in 18. majem, je oblikovan kot platforma za predstavitev domače in tuje neodvisne uprizoritvene produkcije, pa tudi kot družabni in strokovni dogodek.

Prve tri edicije festivala so v skladu s poslanstvom in načeli organizatorja, Kulturno-umetniškega društva Moment, v Maribor pripeljale žanrsko in estetsko prepletene, raziskovalne in inovativne predstave ter projekte, ki jih sicer v mestu ne bi videli. Sodobno neodvisno gledališče, ki bo predstavljeno v letošnji ediciji, je odprto, ustvarjalno, vključujoče in brezkompromisno s posebnim poudarkom na družbenopolitičnem kontekstu, v katerem je nastalo ali ki ga z vsebino nagovarja. Program, ki ga sestavlja enajst predstav iz Slovenije, Palestine, Češke, Izraela, Portugalske in Jordanije, bo občinstvo spodbudil k novim premislekom, mnenjem in pogledom. Poslanstvo festivala – razvijati neodvisno gledališče – je pravzaprav posledica želje po odprti, vključujoči in solidarni družbi, družbi brez predsodkov in strahu.

FOTO: Facebook stran Moment Maribor

Programska ekipa festivala, ki jo sestavljajo Nika Bezeljak, Uroš Kaurin in Zoran Petrovič, se je v letu 2018 v veliki meri posvetila raziskovanju mednarodne uprizoritvene scene in obiskovanju festivalov. Izbor predstav, ki jih bo moč videti na festivalu, je nastal na podlagi njihove umetniške vrednosti in sporočila, ki ga nosijo, pa tudi na podlagi produkcijskih in finančnih zmožnosti. Festival Prestopi s strnjenim naborom neodvisne gledališke produkcije pomembno bogati lokalno kulturno krajino in sooblikuje mesto Maribor kot uprizoritveno središče regije. Pet predstav od enajstih bo uprizorjenih na Intimnem odru v GT22, v želji po povezovanju.

Oddaj komentar