Kriminalisti odpeljali Šiška

Andrej Šiško

Kriminalisti so po opravljeni hišni preiskavi s seboj odpeljali predsednika zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija Andreja Šiška. Najverjetneje so ga odpeljali v pripor. Drugi pridržani, po neuradnih navedbah z območja Murske Sobote, pa naj bi bil znova na prostosti.

Več naj bi bilo znanega na novinarski konferenci Generalne policijske uprave (GPU) in Policijske uprave (PU) Maribor, ki je napovedana za 13. uro na sedežu notranjega ministrstva v Ljubljani in jo bo STA prenašala v živo.

Starši Andreja Šiška nad dogajanjem niso presenečeni. “Andrej je že sam rekel, da če policisti ne bodo prišli k njemu, bo šel on k njim,” sta povedala novinarjem pred njegovo stanovanjsko hišo v mariborski mestni četrti Tezno. Po njunih besedah so kriminalisti iskali orožje, a ga niso našli. Našli naj bi le nekaj nabojev.

“Sramota za našo državo, da človeka, ki je resnično domoljub od pete do glave, pozna našo zgodovino bolj kot jaz, ki sem včasih bila v prosveti, preganja, medtem ko nekateri drugi lahko počnejo vse. Andrej je sam povedal, da zakaj bi sam spoštoval zakone, če jih tisti, ki jih ustvarjajo, ne spoštujejo,” je dejala njegova mati.

Policija je danes zjutraj odvzela prostost dvema osumljenima in ju pridržala zaradi kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Postopek je povezan z delovanjem oborožene skupine Štajerska varda, ki jo vodi Šiško.

“Slovenska policija je v preteklih dneh z vso resnostjo in v okviru razpoložljivih zakonskih pooblastil obravnavala primer, o katerem so bile objavljene fotografije na družbenih omrežjih,” so zjutraj sporočili z Generalne policijske uprave.

Intenziven predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, danes zjutraj pa so kriminalisti PU Maribor in GPU začeli z izvajanjem petih hišnih preiskav stanovanjskih objektov in vozil.

Policisti zbirajo dokaze glede suma kaznivih dejanj ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve ter nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogam.

V preiskavi so kriminalisti ugotovili, da je “bil določen del oseb, ki so bile 1. septembra 2018 prisotne na zborovanju na območju Apač, s strani organizatorjev zaveden,” zato pozivajo vse, ki karkoli vedeli o dogodku, da se javijo na najbližji policijski postaji, pokličejo na 113 ali anonimni telefon policije 080-1200.

Na družbenih omrežjih so namreč v zadnjih dneh zakrožile fotografije in posnetki urjenja skupine oboroženih zamaskirancev. Kot je Šiško pojasnil pred dnevi, gre za “prostovoljno obrambno skupino svobodnih ljudi dežele Štajerske” z imenom Štajerska varda, ki so jo oblikovali po ustanovitvi Dežele Štajerske junija lani.

Policija je že v minulih dneh potrdila, da poteka intenziven predkazenski postopek, ki ga usmerja mariborsko okrožno državno tožilstvo in v katerem kriminalisti PU Maribor in GPU izvajajo vse potrebne aktivnosti za preiskavo sumov različnih kaznivih dejanj.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar