Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu letos v Mestnem parku

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor bo sredi maja ponovno izvedel akcijo cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu po znižani ceni. Na to idejo, ki se ji zdaj pridružujejo še številni drugi zdravstveni domovi v Sloveniji, so pred desetimi leti prišli prav v Mariboru, da bi povečali precepljenost prebivalstva proti tej bolezni.

Uvedli naročanje na ure

Akcija, ki so jo v mariborskem zdravstvenem domu poimenovali Zdravo v naravo, bo letos potekala 15. maja na prostem v Mestnem parku. Da se ne bi hkrati zbralo preveč ljudi, bodo uvedli naročanje na ure, za kar bodo začeli zbirati prijave po prvomajskih praznikih.

Prvo takšno akcijo so v Mariboru izvedli leta 2012. “Takrat smo cepili 89 ljudi, potem pa je vsako leto število ljudi, ki so se prišli cepit, naraščalo. Največ jih je bilo leta 2018, ko smo v enem dnevu cepili nekaj več kot 3400 ljudi,” je za STA povedal direktor mariborskega zdravstvenega doma Jernej Završnik.

Lani cepili 2226 ljudi

Dober odziv javnosti je bil tudi lani, kljub epidemiji novega koronavirusa, saj so v okviru omenjene akcije cepili 2226 ljudi. Takrat so jo prvič izvedli na prostem, prav tako v Mestnem parku.

Klopni meningoencefalitis je bolezen osrednjega živčnega sistema, ki lahko pusti resne posledice za zdravje. Virus se prenaša z vbodom okuženega klopa, ki s pomladjo pridejo na plan, takrat pa tudi ljudje preživljajo več časa na prostem.

Kljub visoki verjetnosti okužbe se za cepljenje v Sloveniji še vedno odloča premalo ljudi, zato je po navedbah strokovnjakov mariborskega zdravstvenega doma nujno aktivno ozaveščanje prebivalstva, tudi s takšnimi akcijami.

Vbod klopa lahko vodi tudi v obolenje z lymsko boreliozo, ki je v Sloveniji najbolj razširjena, a za to bolezen ni cepiva.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar