Zimske urice

Poslušam o trenutno “aktualnem” filozofu Prof.dr. Jordan Petersonu. (12 pravil za življenje)
Vesel sem, da lahko sledim tem, za nekoga težkim temam, oziroma debatam. Vedno znova se čudim kako to, da meni, ki nisem nikakršen akademik ali kaj podobnega, te stvari, mišljenja sploh niso tuja. Rekel bi celo, da že celo življenje te nauke poznam in me po večini od vedno vodijo skozi odrasli del mojega življenja.

Kot pravijo, glavo imaš, da misliš z njo in ne dopusti, da drugi mislijo zate. V današnjem svetu brutalne nadvlade je ta nevarnost še posebej velika. Seveda imaš veliko problemov z družbo, če boš argumentirano, dokazano, razmišljal in komuniciral z ljudmi okoli sebe. Takoj te bodo imeli za “levega” ali pa “desnega”, odvisno kam se sami dajejo. Da pa ti ne spadaš ne na eno, ne na drugo stran, pa sploh ne verjamejo.
Ne morejo dojeti, ker so tako močno indoktrinirani. Prepričani v neko doktrino, ki so jo pač sprejel za resnično (z malim “r”).

Kako vezo pa ima doktrina z resnico?

Človek je dolžan sam razmišljati, se učiti, da ugotovi, kar še ne ve, da postane vsak dan boljši. Ne pa, da mu utisnejo neko doktrino po kateri ga lažje vodijo. Uspelo mi je v življenju “hoditi” po sredini, ne levo, ne desno.
Kako bi sicer vozil kolo, po sredini… nagnjen na levo ali pa desno bi padel…

Je pa zelo težko balansirati po sredini. Zato imam problem z desnimi, kot z levimi. Ker se z vsemi hočem pogovarjati samo z argumenti za in proti. Pa ni problema, vsaj mirno spim.
Žižku (levo) kot Petersonu (desno), ISTI ljudje očitajo “fašizem, ksenofobijo seksizem in ne vem kaj”, ker sta zapisala in razmišljala na enak način.

Samo nemisleči ljudje ne morejo pravilno razumeti njunih razmišljanj, pa ju opredelijo glede na svojo pripadnost t.j. levo – desno.

Kako skrajno neumno.

Vsaj eno pravilo bi lahko v tej naši družbi veljalo, kadar si stojita nasproti drugače orientirani osebi ali skupini. Pa saj oni tudi nekaj ve, saj ni nor! Kako enostavno, ali ne ?

Darko Baša

Oddaj komentar