Danes v javnosti predstavitev rezultatov raziskave o razširjenosti covida-19

Vir: pixabay.com

Analiza rezultatov nacionalne raziskave razširjenosti covida-19 in prekuženosti z novim koronavirusom še ni končana. Včeraj se je z rezultati in prvimi analitičnimi ocenami seznanila vlada, danes jih bodo predstavili javnosti, je napovedal vladni govorec Jelko Kacin. Minister Tomaž Gantar je medtem razkril, da se je do zdaj okužil vsak 30. prebivalec.

S prvim povzetkom osnutka raziskave, ki se je zaključila prejšnji teden, se je v ponedeljek seznanila svetovalna strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje, na današnji seji pa se z rezultati in prvimi analitičnimi ocenami seznanja še vlada, je na današnji novinarski konferenci povedal Kacin.

Minister za zdravje Gantar pa je medtem za Radio Slovenija razkril osnovno ugotovitev raziskave, in sicer da je s 95-odstotno verjetnostjo prekuženost prebivalstva z novim koronavirusom nekje med dvema in štirimi odstotki, kar je po njegovih navedbah relativno malo.

Mateja Logar z ljubljanske infekcijske klinike pa je za Televizijo Slovenija povedala, da je številka nekje v pričakovanem okviru glede na to, kar smo do zdaj vedeli o virusu in kar smo izvedeli tudi iz podobnih raziskav v tujini. “To pomeni, da je odstotek ljudi bistveno premajhen, da bi lahko sklepali, da če se bo oz. ko se bo virus vrnil, da se ne bo širil. Za to, da se virus ne bi širil, potrebujemo vsaj 60-70 odstotkov prekuženih ljudi, še boljše 80 odstotkov,” je pojasnila.

Izsledke raziskave bo v sredo ob 11. uri interpretiral njen vodja in predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Ta je po Kacinovih besedah pristojen, da v imenu raziskovalne ekipe, ki jo vodi, pojasni rezultate, spoznanja in usmeritve za prihodnost. Vabilu v raziskavo se je od 3000 povabljenih odzvalo 1368 ljudi, ki so jih že testirali.

Kacin je sicer prepričan, da bo raziskava zanimiva tako za Slovenijo kot v globalnem merilu, saj smo “prva država, ki jo je izvedla na tako celovit način, ki poleg testiranja na virus vključuje tudi celovito analizo krvi”.

Od rezultatov raziskave bo odvisno, kakšni bodo nadaljnji koraki pri rahljanju ukrepov na različnih področjih, tako na vzgojno-izobraževalnem kot tudi športnem področju in pri gospodarskih dejavnostih, je povedal Kacin.

Natančna analiza raziskave bo v veliki meri vplivala tudi na usodo vrtcev in šol. Ker se bo danes z rezultati najprej seznanila vlada, Kacin pričakuje, da bo dala jasne usmeritve ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport glede vprašanj, ki se porajajo ob napovedovanem ponovnem odpiranju vzgojno-izobraževalnih ustanov z 18. majem. Ukrepi po njegovih besedah pripravljajo, pri tem se na eni strani povezuje stroka in na drugi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki “zahteva določene standarde pri organizaciji varovanja otrok in pouka”.

Dialog vključuje tudi sindikate, ki po Kacinovih navedbah zahtevajo, da so vsi udeleženci v vzgojno-izobraževalnem procesu varni pri opravljanju svoje dejavnosti. Kot je napovedal, bo o ukrepih na tem področju v enem od prihodnjih dni spregovorila pristojna ministrica Simona Kustec, ki bi lahko kaj več povedala tudi o sproščanju posamičnih športnih panog.

“Pričakujemo, da bo v kratkem, morda že danes, dosežen dogovor med direktoratom za šport na pristojnem ministrstvu in NIJZ,” je povedal Kacin. Kot je dodal, si pristojna ministrica želi, da bi bili dogovori o posamičnih športnih panogah doseženi v najkrajšem možnem času, niso pa “še tako daleč”. Pogovarjajo se tudi o kolektivnih športih in o tem, kakšna naj bo razdalja. Po Kacinovih besedah se tudi v drugih državah že govori o morebitnih datumih, ko naj bi se nadaljevala ligaška tekmovanja.

Vlada bo danes zasedala tudi na temo ponovnega zagona nenujne zobozdravstvene dejavnosti, h kateri pozivajo zobozdravniki. “Priprave na zagon tečejo že nekaj časa,” je povedal Kacin. Pri tem je opozoril, da je tako bolnika kot zobozdravnika in drugo osebje treba v pogojih epidemije zaščititi dodatno in drugače kot doslej.

Glede ponovnega odpiranja avtošol in njihove povezanosti z javnim prometom, kar je bilo prav tako eno od vprašanj novinarjev, pa je Kacin pojasnil, da so tudi na tem področju pravila že začrtana, čakajo pa na soglasje NIJZ. Pristojni minister Jernej Vrtovec si po njegovih besedah prizadeva, da bi javni promet stekel že prihodnji teden. V kratkem času bi lahko sprostili tudi dejavnost avtošol, kjer je sicer, kot je dejal vladni govorec, treba prav tako spoštovati ukrepe.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar