Valentinu na pot!

Valentinovo je. Za nekatere poseben dan, v katerem praznujejo ljubezen in se spomnijo na svoje najdražje. Za večino pa dan kot vsi ostali, nič posebnega. Je pa pomembno to, kar poudarja. Ljubezen.Žalostno je, da nekateri potrebujejo ta ‘V’ dan, da se spomnijo, da je lepo imeti ob sebi nekoga, ki te ima iskreno rad in ti njega. To namreč ni tako samo po sebi umevno. Ljubezen je ‘zaj… stvar’. Težka in zahteva trdo delo. Nič se ne zgodi samo od sebe, tudi ljubezen ne obstane, ko preraste fazo zaljubljenosti. Takrat se namreč začne pravo delo.

Koliko citatov in pesmi je bilo spisanih na temo ljubezni, koliko knjig. Človek bi rekel, da moramo vedeti že vse, pa vendar vsi delamo napake, ko gre za ljubezen. Ker nikoli ne vemo, kje nas doleti, kje nas čaka, kje nas preseneti ali kdaj se konča. Vsi sanjamo o tem, da bi bila večna, da bi jo ves čas doživljali.

Nekdo, ki obvlada te zadeve pa mi je nekoč dejal, da je ljubezen to, kar doživljamo vsak valentinovo2017dan. Z vsemi skrbmi, problemi, usklajevanji, službami, reševanji….vmes pa nam je občasno lepo. A takrat zares lepo. Da sreče in ljubezni ne doživljamo neprestano, da prihaja tu in tam. Da ljubezen ne pomeni biti srečen in zaljubljen ves čas, ampak pomeni v dvoje hoditi skozi življenje, ker je pot tako lažja. Zato naj bi veljalo: ljubi me malo, da me boš ljubil(a) dolgo.

Vendar ob pravi osebi, tu se ne sklepajo kompromisi. Ne gre namreč brez pravega spoštovanja, skupnih interesov, podobnih razmišljanj, dolgih skupnih pogovorov, poljubov, dotikov, puščanja svobode. Tudi prepirov in nesoglasij, ki naj bodo spoštljiva. Saj konflikt pomaga da rastemo, medtem ko skupaj iščemo rešitve, sklepamo kompromise, ker nam je mar za drugega. Vsi smo mi sami svoji in potrebujemo svobodo in samostojnost, svoj zrak, ki ga dihamo, a hkrati tistega, ki ga dihamo z nekom na katerega se lahko naslonimo, zanesemo, s katerim smo eno, ko to potrebujemo. In potem pride tisto malo, lepo, nepozabno, kar je prava ljubezen.

Če ste to našli, če ste ob svoji ljubezni lahko točno to, kar v resnici ste, brez sprenevedanja, anita mlakarče lahko živite tudi svoje življenje, če vas ta oseba sprejema, vas spoštuje in podpira, tudi, ko niste v svoji najboljši izdaji, ko imate slabe dneve. Če vas ne zasmehuje pred drugimi, ceni vaš trud, prizadevanja in če ob njem ali njej še vedno čutite mravljince in ščemenje, varnost, toplino, dom, potem ne spustite!
To ne pomeni, da se morate zadovoljiti z manj kot verjamete, da si zaslužite. Vsak si namreč zasluži najbolje zase. Zato ne nehajte iskati, dokler ne najdete nekoga, ob katerem se želite postarati.

Oddaj komentar