Nadaljevanje: Ali smo varnostniki bolj ogroženi od… ?

Jure Žnidarič

V prvi kolumni z naslovom »Ali smo varnostniki bolj ogroženi od… ?« je bilo sproženih kar nekaj vprašanj in polemik okoli uporabe ukrepov, ki jih ima varnostnik na voljo na varovanem območju. Te ukrepe mu določa zakon o zasebnem varovanju (ZZasV-1). Varnostniki se veliko krat srečujemo z nasilnimi obiskovalci, ki smatrajo, da je varnostnik „zlodej“, nepridiprav, ki je tam zato, da pretepa ljudi in jih poškoduje.

V tej kolumni vam bom skušal predstaviti vidik varnostnika, ki se v lokalu (na varovanem območju) sreča s prekomerno opitim nasilnim gostom, razočaranin in besnim na celi svet. Ta gost, poimenoval ga bom Max (vsako ujemanje imena s katerokoli osebo je zgolj slučajnost in ni uperjena proti nikomur), od natakarice prejme pijačo v steklenem kozarcu. Ker je Max jezen in razočaran, vrže kozarec na tla. Seveda se kozarec razbije in za njim ostanejo nevarne črepinje. Na teh črepinjah se lahko močno poreže Max ali kdorkoli drugi, ki mu zaradi polite pijače spodrsne in pade na razbito steklo. Predstavljajte si, da ste to vi ali vaš otrok.
Varnostnik to vidi in pristopi do Maxa. Od tukaj naprej oprostite izrazoslovju, vendar bom izpostavil klasičen dialog med varnostnikom in opitim gostom.
Varnostnik: »Zakaj ste vrgli kozarec po tleh? To se ne sme delati.«
Max: »Kaj je, pi*** ti materna? Kaj bi rad, kreten?«
Varnostnik: »Opozarjam vas, da boste morali zapustiti lokal, če boste razbili še en kozarec ali se nedostojno vedli.«
Max: »Pa kdo si ti kreten, da boš meni govoril kaj lahko delam?«
Varnostnik: »Dajte se v miru zabavati, ker, če boste kršili javni red in mir ter red na varovanem območju, boste morali zapustiti lokal. Ste me razumeli?“
Max: »Spizdi peder, da ti ne bo žal. Ti ne veš kdo sem jaz.«
Tukaj se varnostnik sreča z grožnjami s strani Maxa in nadaljuje svoje delo v smeri, da Maxa umakne z varovanega območja. Varnostnik predvideva, da se bo gost temu upiral, tako verbalno, kot fizično, še posebej, ker je grozil. Zato v podporo pokliče druge varnostnike. Tukaj prične varnostna služba delovati po principu večine in s tem skuša gosta umiriti do te mere, da bo upošteval ustno odredbo varnostnika in v miru zapustil lokal ali pa vsaj obljubil, da ne bo več povzročal težav. Ko pridejo še drugi varnostniki, prvi varnostnik izda ustno odredbo, da mora Max zapustiti lokal.
Max ustne odredbe ne upošteva in se postavi pred varnostnika: »Kaj je pi***, koga boš ti metal ven kreten. Nič mi ne moreš, jaz bom tukaj ti pa se poberi ven. Spizdi kreten.«

Vir: Facebook

Varnostnik nadaljuje s svojim delom tako, da ponovi ustno odredbo in gosta opozori na posledice, če odredbe ne bo upošteval. Ta opozorila se nanašajo na klic policije, ki bo nedvoumno napisala kazen kršitelju, ki ni upošteval navodil in ustne odredbe varnostnika.
Ob teh opozorilih Max popusti in obljubi, da ne bo več delal težav. Varnostniki odidejo, vendar ga pogosteje opazujejo pri njegovem početju. Ko mine nekaj časa in Max popije še kakšno pijačo, pozabi na svoje obljube in dogovor. Tokrat še bolj razočaran (alkohol namreč poglablja občutek krize in megli razsodnost) Max vrže kozarec v točilni pult, da se razleti na koščke. K Maxu takoj pristopita vsaj dva varnostnika in mu nemudoma izrečete ustno odredbo, da mora zapustiti lokal zaradi kršenja javnega reda in miru ter reda na varovanem območju. Max se temu odločno upre in odrine varnostnika od sebe. Tukaj gre za napad na varnostnika, kar je prekršek. Ker se je Max začel fizično upirati izvedbi ukrepa in napadel varnostnika, bosta varnostnika morala uporabiti ukrep uporabe minimalne potrebne fizične sile, da bosta Maxa odstranila z varovanega območja. Maxa primeta vsak pod svojo roko in ga skušata spraviti iz lokala. Max se pri tem aktivno upira in se skuša iztrgati iz prijema varnostnikov. Pri tem seveda grozi, da jima bo še žal, ker ga mečeta ven in, da bo prišla skupina, ki ju bo pretepla, da bosta ležala v bolnici vsa polomljena…
Ker je Max opit in razjarjen, se močno upira varnostnikoma in želi preprečiti izvedbo ukrepa. Varnostnika sta po zakonu dolžna uporabiti minimalno potrebno fizično silo za izvedbo ukrepa in tako uporabita strokovne prijeme, da bi Maxa umirila. Položita ga na tla, Max pa pri tem brca z nogami in skuša poškodovati varnostnika. Ker varnostnika ocenita, da ga z minimalno fizično silo ne bosta mogla obvladati in, da bi pri tem lahko nastale telesne poškodbe kršitelja, se odločita za uporabo sredstev za vklepanje in vezanje. Kot sta se naučila tekom izobraževanja za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije varnostnik/varnostnica, uporabita strokovne prijeme za vklepanje in Maxa vkleneta. Po tem eden pokliče policijo na 113, drugi pa nadzoruje kršitelja, da ne bi nadaljeval s kršenjem javnega reda in miru ter reda na varovanem območju. Prav tako morata biti varnostnika pozorna, da se ne bi Max poškodoval in, da ne bi poškodoval drugih udeležencev v lokalu.
Upam, da sem vam uspel prikazati delo varnostnika in situacije, s katerimi se soočajo pri svojem delu. Pomembno je povedati tudi, da varnostniki nis(m)o vedno tisti, ki nadvladajo. Dogodi se namreč, da ima Max ob sebi prijatelje, ki ga skušajo zaščititi pred varnostniki. Takrat so varnostniki v veliki nevarnosti, saj gre za prevlado po številu morebitnih udeležencev v napadu na varnostnika.

Kot varnostnik s 16 letnimi izkušnjami vam lahko zagotovim, da noben varnostnik, ki svoje delo opravlja profesionalno in vestno, nad nobenim gostom ne bo brez razloga izvajal ukrepov, ki so mu dani z zakonom. Moje prepričanje je, da se lahko velika večina težav reši s pogovorom. Max iz našega primera sodi med tistih 5 % ljudi, s katerimi iz takšnega ali drugačnega razloga ne moreš doseči konsenza s pogovorom. Žal, tako pač je in tako bo tudi v bodoče. Srečujemo se z ljudmi, ki venomer povzročajo težave, ne glede na to kje se nahajajo. Na prireditve pridejo z namenom, da se stepejo ali povzročijo škodo. Če bi se med seboj ljudje spoštovali in se zavedali, ne le svojih pravic, temveč tudi svojih dolžnosti, bi bilo vse, za vse, lažje.
Pa varne in mirne dogodovščine vam želim,
Jure Žnidarič

Oddaj komentar