Simon Marčič danes uspešno zaključil 43. Rally Dakar na 5. mestu v svoji kategoriji in na skupnem končnem 36. mestu

Simon Marčič peti v svoji kategoriji na Rallyju Dakar. Vir: Facebook, Simon Marčič racing, Foto: Denis Janežič

Danes je bila zadnja etapa Rallyja Dakar. Med motoristi se je na najvišjo stopničko zapeljal argentinski motorist Kevin Benavides, med avtomobilisti pa francoski avtomobilist Stephane Peterhansel 43. relija Dakar. Mariborčan Simon Marčič, ki je bil ponovno edini slovenski predstavnik, je uspešno zasedel končno 36. mesto med motoristi.

Današnjo, zadnjo etapo Rallyja Dakar je Simon Marčič zaključil na 36. mestu in za zmagovalcem zaostal  17:51:14 ure. Marčič je do zadnjega kilometra preizkušnje uspešno premagoval pasti različnih podlag v tej veliki državi, zaradi katerih so številni njegovi tekmeci že odstopili. V svoji kategoriji “originals”, kjer dirkači nimajo pomoči ekip, je na koncu zasedel peto mesto.

V zadnji etapi s ciljem v Džedi je Benavides dosegel drugo mesto in zanesljivo ubranil prednost pred najbližjimi zasledovalci. Drugi je bil njegov moštveni kolega Brabec, s katerim sta se podpisala pod prvo dvojno zmago znamke Honde po letu 1987. Tretje mesto je dosegel Britanec Sam Sunderland, ki je bil pred zadnjim dnem najbližji Benavidesov zasledovalec. Pred zadnjim, 244 kilometrov dolgim hitrostnim odsekom, je v skupnem seštevku zaostajal 5:07 minute, nato pa je s KTM naletel na težave pred prvim merjenjem vmesnega časa in izgubil več kot deset minut. S tem je bilo sanj o premiernem uspehu Britanca konec. Te pa je uresničil Benavides, ki se je lahko na petem nastopu veselil prve zmage. Pred tem je bil leta 2018 drugi, zabeležil pa je še četrto mesto na debiju leta 2016 ter peto v letu 2019. Lani je zaradi težav z motorjem odstopil.

Med avtomobilisti brez presenečenj

Med avtomobilisti zadnji dan ni prišlo do presenečenj. S tretjim mestom v etapi je zanesljivo vodstvo v skupnem seštevku ubranil francoski veteran Peterhansel, ki je še 14. slavil na Dakarju. Osem zmag ima med avtomobilisti, šest pa med motoristi. Med prvim in zadnjim uspehom na najtežjem reliju na svetu je torej minilo 30 let. Letos je imel 55-letnik v cilju v Džedi na koncu 14:51 minute prednosti pred Katarcem Naserjem Al-Atijahom, Španec Carlos Sainz pa je na tretjem mestu zaostal več kot eno uro. Zadnjo etapo je sicer dobil prav dvakratni svetovni prvak v reliju Sainz.

Smrtna žrtev Dakarja

Zadnji dan relija Dakar se sicer ni začel z najboljšimi novicami, saj je za posledicami padca v sedmi etapi med današnjim transportom z zdravniškim letalom v domovino umrl francoski motorist Pierre Cherpin. Postal je že 30. smrtna žrtev med tekmovalci na najtežjem vzdržljivostnem reliju na svetu, 22. med motoristi.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar