Zapiranje sej upravnega odbora Univerze v Mariboru pred javnostjo

V času volilne kampanje in tudi kasneje je zdajšnji rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič v prvi vrsti zastopal odprto univerzo in ste tudi obsojal zaprtost univerze prejšnjega rektorja pred javnostjo. Zdaj pa smo priča zaprtim sejam upravnega odbora Univerze v Mariboru, pri predstavitvi dekana za Fakulteto za elektrotehniko pa so novinarjem zavrnili spremljanje.

Zakaj zapiranje sej pred javnostjo vprašamo rektorja Univerze v Mariboru. Delovanje je lahko odprto in javno, takšnega je vsaj pred izvolitvijo zagovarjaj tudi Kačič, pravila pa dovoljujejo tudi zaprtje, in očitno se v Mariboru ubrali to pot. V visokošolskem sindikatu so mnenja, da je epidemija le izgovor ter da bi lahko zagotovili javnosti vpogled, v kolikor bi za to bil interes.

Torej podatke, ki jih mediji po več urnih sejah lahko dobimo, je sporočilo za javnost, tega kar se zdi pomembno odgovornim. Celotne vsebine seje ni mogoče spremljati. Vprašanje za vodilne je tako, ali vsebina sej ni pomembna za javnost? Minule dni nam je bilo onemogočeno tudi spremljanje predstavitve kandidatov za dekana na Fakulteti za energetiko. Kljub temu, da je bila povezava do virtualne predstavitve javno objavljena na spletni strani z vabilom za spremljanje, to medijem ni bilo omogočeno.

Kakšna sploh je funkcija rektorja?

Imata univerza in rektor potem sploh kakšno funkcijo, če pa imajo vse fakultete avtonomnosti in so vse odločitve v pristojnosti fakultet, volilnih komisij ali koga tretjega? Po tem ko nam rektor večkrat pojasni kdo je pristojen za kaj, pa vendarle še enkrat prosimo za njegovo stališče ali mora biti delovanje univerze javno ali ne. Podrobnosti najdete v spodnjem videoprispevku.

Oddaj komentar