Za danes so ponekod po Sloveniji napovedana neurja s točo

FOTO: Pixabay.com

Danes lahko v popoldanskih urah predvsem na severu, vzhodu ter v osrednjem delu države pričakujemo razvoj močnejših neviht, ki lahko prerastejo v lokalna neurja s točo.

Hladna fronta je dosegla srednjo Evropo in bo zvečer poskrbela za nestabilnost pri nas in v naši okolici. Zaradi ugodnih razmer se lahko ponekod pričakuje tudi lokalna neurja s točo. Sprva se bodo nevihte prožile v sosednji Avstriji, nato pa se bo dogajanje preselilo tudi v Slovenijo ter v naše sosednje pokrajine. Največjo nevihtno aktivnost lahko pričakujemo na severu, vzhodu in v osrednjem delu države. Zaradi ugodnih razmer so lokalno možna močnejša neurja s točo, močnim vetrom (piš) ter nalivi.

Prognoza neviht. Vir: spletna stran Neurje.si

Verjetnost za nastanek teh bo največja v rdeče zarisani, 2. stopnji nevarnosti, saj za omenjeno področje veljajo najboljši pogoji (heličnost, strig, CAPE 1500>, itd.). Toča lahko lokalno preseže 4 cm premera, močnejši nalivi pa lahko poskrbijo za hud porast vodotokov ter meteornih voda. Nevihte bo prav tako spremljal močnejši piš oz. veter. Nevihte so zaradi labilnega ozračja možne tudi drugod po državi, vendar večje intenzitete ni pričakovati.

Čez noč se bo stanje umirilo. Jutri lahko v popoldanskih urah nastane kaka nevihta v hribovitem svetu.

Oddaj komentar