Z uvodno slovesnostjo v Tokiu se bodo danes uradno začele OI

FOTO: Pixabay.com

Z današnjo uvodno slovesnostjo bo japonski cesar Naruhito v Tokiu uradno odprl olimpijska tekmovanja. Poletne olimpijske igre Tokio 2020, ki jih je koronska pandemija preložila za leto dni, težko pričakuje blizu 11.000 športnikov. Ta se bodo za odličja borili do 8. avgusta, med njimi tudi 54 Slovencev z nekaj favoriti za odličja.

Ene najbolj nenavadnih olimpijskih iger v zgodovini se bodo ob začele prav tako nenavadno, ko bo danes ob 13. uri pred praznimi sedeži uvodna slovesnost Tokio 2020. S tem bodo uradno odprta tekmovanja, čeprav nekatera predtekmovanja potekajo že od srede.

Zjutraj pričakovan prvi slovenski nastop

Že pred popoldanskim odprtjem nastop čaka prvega slovenskega športnika. V kvalifikacijah lokostrelstva je ob 6. uri po slovenskem času tekmoval Žiga Ravnikar.

Ob tem pa prvi uradni dan iger – predtekmovanja sicer potekajo že od srede – ne bo podeljen noben komplet medalj, saj ni predvidenih končnih odločitev. Poleg lokostrelcev bodo ta dan tekmovali še veslači.

Igre brez gledalcev

V Tokiu ta čas še vedno veljajo izredne razmere zaradi novega koronavirusa, gledalcev na tekmovanjih ne bo, slovesnega odprtja pa se bo na osrednjem stadionu s kapaciteto za 68.000 gledalcev lahko udeležilo le 950 povabljenih gostov.

Med njimi bo prvo ime japonski cesar Naruhito, ki je obenem častni predsednik organizacijskega odbora olimpijskih in paraolimpijskih iger. Med svetovnimi voditelji naj bi slovesnosti prisostvovala tudi prva dama ZDA Jill Biden in francoski predsednik Emmanuel Macron.

Na slovesnem odprtju tudi slovenska ministrica

Slovesnosti se bo kot predsedujoča svetu ministrov EU za šport udeležila tudi slovenska ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar