Vojaški muzej Slovenske vojske odprl razstavo General Maister in boji za slovensko severno mejo

Avtor: Carmen Kos

V sredo, 10. aprila, je v mariborski kadetnici potekalo odprtje razstave z naslovom General Maister in boji za slovensko severno mejo, avtorja kustosa mag. Gregorja Kastelica.

Na odprtju so zbrane nagovorili poveljnik 72. brigade polkovnik Gregor Hafner, načelnik Vojaškega muzeja Slovenske vojske podpolkovnik Marko Hlastec in avtor razstave kustos mag. Gregor Kastelic. Za kulturni del programa na odprtju je poskrbel trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske.

Avtor: Carmen Kos

Razstava je nastala v letu generala Rudolfa Maistra, letu 2024, ko zaznamujemo 150 letnico njegovega rojstva in 90 letnico njegove smrti. Obiskovalcu predstavi dogajanje med 1. svetovno vojno s poudarkom na polkih, v katerih so služili in se bojevali Slovenci, Majniško deklaracijo in deklaracijsko gibanje, lik generala Maistra in njegov pomen za slovenski narod, spomni pa tudi na dogodke v času nastanka Države SHS, prevratnega obdobja, bojev za slovensko severno mejo na Štajerskem in Koroškem ter Koroškega plebiscita. Ker pa Rudolf Maister ni bil le vojaška osebnost, ampak tudi vsestranska osebnost na področju kulture, ga predstavimo tudi kot pesnika, ljubiteljskega slikarja in bibliofila, ki je ustvaril bogato knjižnico, ki je na ogled v Univerzitetni knjižnici Maribor.

Razstava bo na ogled do konca letošnjega leta.

Oddaj komentar