Vlada v sredo o načrtu sproščanja protikoronskih omejitvenih ukrepov

Vir: sds.si

Vlada bo v sredo obravnavala načrt sproščanja protikoronskih omejitvenih ukrepov za predvidljivo prihodnost, je na Twitterju napovedal premier Janez Janša. Aktualni podatki pri zaustavljanju epidemije po njegovih pojasnilih omogočajo trezno presojo odprave nekaterih omejitev gibanja ter postopno oživitev številnih drugih dejavnosti.

Kot je v tvitu še pojasnil Janša, bo vlada načrt sproščanja omejitev, ki veljajo v času epidemije novega koronavirusa, obravnavala po sprejetju novele prvega protikoronskega zakona in zakona o državnih jamstvih za likvidnostna posojila podjetij. O obeh zakonskih predlogih danes odloča DZ.

Obenem je Janša pojasnil, da gre za odpravo nekaterih omejitev gibanja in postopno oživitev dejavnosti, kjer so lahko zagotovljeni “varna razdalja, razkuževanje rok in stičnih mest ter varna uporaba osebne zaščitne opreme”.

Katere omejitve bodo odpravljene in v kolikšnem obsegu, ni znano. Del javnosti in politike sta sicer najbolj glasna v zahtevah po odpravi prepovedi gibanja zunaj občin stalnega oziroma začasnega prebivališča. Obenem se porajajo zahteve po vnovičnem zagonu javnega prevoza. Nestrpno pa rahljanje ukrepov pričakujejo tudi v gostinstvu in turizmu, kjer so morali z dejavnostjo v času epidemije popolnoma prenehati. Ob sproščanju vse več omejitev pri gospodarskih dejavnostih pa predvsem starši pričakujejo vnovično odprtje vrtcev in šol.

Kacin: Vlada zelo resno razmišlja o možnostih in pogojih za odprtje vrtcev in šol

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci potrdil, da vlada zelo razmišlja o možnostih in pogojih za odprtje vrtcev in šol, a ni sprejela še nobene dokončne odločitve, saj da bo počakala na izkušnje držav, ki so se za tak korak že odločile. Da budno spremljajo tudi učinke in posledice vračanja v šole v nekaterih evropskih državah, je v izjavi za medije pojasnila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec Lipicer, ki pa je potrdila, da pogovori potekajo tudi okoli datuma 11. maj, ki se omenja v javnosti.

Medtem se sicer v teh dneh nekateri ukrepi že rahljajo, tako lahko tudi gostinci pripravljeno hrano že nekaj časa prodajajo za s sabo, minuli teden so vrata med drugim odprle trgovine z gradbeno-inštalaterskim materialom, tehničnim blagom in pohištvom, kemične čistilnice in servisi, prodajni saloni avtomobilov in avtopralnice, opraviti je mogoče tudi tehnični pregled avtomobila. Od danes je mogoče obiskati tudi poslovalnice zavarovalnic, ob nekaterih omejitvah je znova mogoče sklepanje zakonskih zvez, od srede pa bo v vseh slovenskih porodnišnicah spet dovoljena prisotnost spremljevalca pri porodih.

Za ponedeljek po prvomajskih praznikih pa je napovedanih še več sprememb. Odprle se bodo namreč prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, kar sicer ne velja za tiste v trgovskih centrih, prav tako bo spet mogoč obisk frizerskih in kozmetičnih salonov ter salonov za nego živali.

Na sredini seji pa bo poleg odločitev o rahljanju ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa vlada predvidoma obravnavala tudi poročila pristojnih ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme v času epidemije ter o stanju opreme ob primopredajah ob nastopu nove vlade.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar