VIDEO: Mariborčani o zimski službi, vsi plugi na terenu

Več kot teden dni ima zimska služba tudi v Mariboru polne roke dela. Po večdnevnem sneženju in obvladovanju zimskih razmer na cestah, se zdaj spoprijemajo še z ekstremno nizkimi temperaturami. Na Nigradu pravijo, da razmere obvladujejo. Na mariborskih ulicah pa smo preverili, kako so z delovanjem zimske službe zadovoljni občani. 

plug na terenu

Po dolgem času je Maribor ponovno odet v debelo zimsko odejo. Sneži že nekaj dni zapored, temperature pa so padle krepko pod ničlo. “Naše službe se s skrajnimi napori upirajo vremenu, ampak zadevo obvladujemo,” nam je pojasnil Jože Planinc iz Nigrada.

Težavo jim povzročajo predvsem nizke temperature. “Sol deluje zgolj do 0 oz. -5 stopinj. V takšnih razmerah nam preostane redno pluženje, na kritičnih mestih si pomagamo s posipnim agregatom,” dodaja Planinc. Ob tem je še pojasnil, da je treba očistiti tako lokalne ceste, mestne vpadnice, kot tudi pločnike in druge javne površine, kot so avtobusna postajališča, stojišča, klančine za invalide …

Po besedah Planinca je zimska služba Nigrad že 10 dni neprenehoma na cesti, z vsemi razpoložljivimi vozili, ki jih imajo v Mariboru in okolici. Veliko dela je predvsem v višje ležečih predelih, ki so tudi težje dostopni. Ob tem je še pojasnil, da čiščenje zimski službi otežujejo tudi ljudje, ki se ne držijo navodil in svoje jeklene konjičke puščajo ob cestah. “Še enkrat apeliram na ljudi, da vozila parkirajo vsi v eno smer, ali jih, če je le možno, odstranijo z vozišča, da lahko naša vozila nemoteno izvajajo svoje poslanstvo,” je pozval.

Ceste tako pluži vseh 80 vozil in specialnih strojev, ki jim pomaga 40 delavcev, ki sneg odstranjujejo ročno, ter številni kooperanti s traktorji, ki plužijo predvsem v višje ležečih predelih.

Zimska služba Nigrad mora splužiti 746 kilometrov cest in ulic, 464 kilometrov pločnikov, 376 avtobusnih postajališč, 942 prehodov za pešce, 8 večjih mostov in nadvozov, 29 kvadratnih kilometrov parkirišč in 29 kvadratnih kilometrov parkirnih mest v beli in modri coni. Ob tem pa je Planinc še opozoril, da “zakonodaja dovoljuje, da je na cestah lahko do 15 centimetrov snega, da te še vedno štejejo za prevozne, seveda z ustrezno zimsko opremo. Upoštevati pa je treba tudi človeški faktor. Nekateri naši delavci so zadnjih deset dni v tem mrazu v službi praktično neprestano. Prav tako tudi mehaniki delajo s polno paro, ker pri takšni intenziteti dela pač prihaja tudi do okvar strojev. Zato seveda ljudi prosimo za strpnost, ker res delamo vse, kar je v naši moči.”

Na mariborskih ulicah pa smo preverili, kako so z delovanjem zimske službe zadovoljni občani. Podrobnosti v video izjavah:

 

 

Oddaj komentar