VIDEO: Fištravec Urbančič Windischevo znova poziva k odstopu

Župan Mestne občine Maribor, Andrej Fištravec, se je odzval na dogodke nedeljskega Martinovanja na Trgu Leona Štuklja z besedami, da gre za politično zlorabo največje javne prireditve v Mariboru. Direktorico Zavoda za turizem Maribor – Pohorje Doris Urbančič Windisch je pozval k odstopu. Urbančič Windischeva se strinja, da gre za zlorabo prireditve, vendar pa da krivda ni na strani Zavoda. 

Nedeljsko Martinovanje na Trgu Leona Štuklja v Mariboru je vzbudilo veliko hude krvi med političnimi akterji, ki so se spustili v bitko za županski stolček Mestne občine Maribor. Odzval se je tudi aktualni župan Andrej Fištravec, sicer tudi ponovni kandidat za župana MO Maribor, z besedami, da je šlo za nesprejemljivo zlorabo Martinovanja s strani glasbenika Domna Kumra. Ta je namreč zlorabil javni nastop za kampanjo enega izmed županskih kandidatov z njegovim simbolom, sončnico.

Ko se izvajalcu na oder prinese še rekvizit (sončnica) in organizator ne odreagira, je jasno najmanj to, da svojega dela sploh ne pozna, kaj šele izvaja. Edina možnost je, da v tem aktivno sodeluje,” je zapisal Fištravec.

Nastop bi morali prekiniti

Po njegovem bi moral organizator nemudoma odreagirati, prekiniti nastop in se obiskovalcem prireditve takoj opravičiti. “Na občino nismo prejeli programa Martinovanje v potrditev, temveč v vednost na protokol MO Maribor s sporočilom, da se naj rezervira moj čas za protokolarne obveznosti v okviru te prireditve,” še pravi Fištravec. Ob tem pa dodal, da ne držijo navedbe direktorice, da je župan program potrdil in da si sam ne predstavlja, da mora biti župan v mestu, kjer župan potrjuje posamezne izvajalce na javnih prireditvah.

Direktorica Zavoda za turizem Maribor Pohorje, Doris Urbančič Windisch je povedala, da je župan dobil celotni program na občino, poslan, tako kot je zapisal tudi Fištravec, na mail protokol, kamor pošiljajo vse informacije v zvezi z dogodki.

Fištravec direktorico poziva k odstopu

Glede na vse navedeno je mariborski župan prišel do zaključka, da direktorica Zavoda za turizem Maribor-Pohorje ni kos nalogam, ki se pričakujejo od osebe na takšnem mestu in da “vedno znova poskuša najti izgovor in krivdo prevaliti na druge.”

Zato jo pozivam, da prevzame osebno odgovornost in nemudoma odstopi. Svet zavoda pa, da v kolikor slednjega ne bo storila, odreagira in postavi standard, ki ga bodo razumeli vsi v Mariboru in državi. Ugled Maribora je bil resno okrnjen in izgovorov je bilo dovolj,” je zapisal Fištravec.

Urbančič Windischeva se je odzvala na poziv k odstopu z besedami:

Iščejo zakonske možnosti, kako ukrepati

Po Martinovanju so vsem izvajalcem dali v podpis aneks k pogodbi, v katerem je striktno navedeno, da je politično komuniciranje med nastopom prepovedano, v primeru kršitve oziroma zlorabe, honorarja ne dobijo izplačanega. “Gospodu Kumru zagotovo ne bomo izplačali celotnega honorarja. Preverjamo tudi z odvetniki, kje je kakšna možnost in v kakšni obliki zakonsko dovoljena možnost, da ukrepamo. Namreč javni zavod je inštitucija, ki se mora držati zakonov in se tudi doslej zmeraj držala zakonov,” pravi direktorica Zavoda za turizem.

Skrajno neprimeren se ji zdi odziv s strani župana, ki odkar je nastopila na funkcijo direktorice Zavoda za turizem Maribor – Pohorje, zahteva njen odstop. “Glede na rezultate, ki jih imamo in glede na zadovoljstvo gostov, tako domačinov kot turistov po Martinovanju, smatram, da je brezpredmetno,” je komentirala pozive po njenem odstopu.

1 KOMENTAR

  1. Doktor sinologije (kitajoznanstva), nima več pravice karkoli od kogarkoli zahtevati, naj se raje pobere s svojo korumpirano drhaljo vred! Najbolje na Kitajsko, za trajno!

Oddaj komentar