V štajerskem zdravstvenem domu hišna preiskava, dva zaposlena osumljena korupcije

FOTO: Slika je simbolična / PU Maribor

V Zdravstvenemu domu (ZD) Žalec je pretekli teden potekala hišna preiskava zaradi kaznivih dejanj s področja korupcije. Kot je za STA povedala direktorica doma Hana Šuster Erjavec, bodo zoper osumljena delavca sprožili potrebne postopke. Celjskim policistom pa so med preiskavo omogočili dostop do zahtevanih podatkov, je še dejala.

Dva osumljena, zaposlena v domu, sta namreč pred formalno izvedbo posla osumljenim izvajalcem sporočala podatke o višini sredstev, ki jih ima zavod na razpolago za izvedbo posameznega posla, so v četrtek sporočili s Policijske uprave (PU) Celje.

S tem sta po navedbah celjske policije favoriziranemu ponudniku omogočila, da se je s ponudbo čim bolj približal maksimalni vrednosti razpoložljivih sredstev zavoda.

Favorizirani ponudniki so na tak način cene storitev, v zameno za pridobitev posla, dvignili do 30 odstotkov od takrat veljavnih cen na trgu. Dvig cen je predstavljal vrednost daril zaposlenih v zavodu oziroma neopravičeno bogatenje favoriziranega ponudnika na račun javnih sredstev.

Več osumljencev

Celjski kriminalisti so ta teden sicer zaključili predkazenski postopek v zvezi s preiskavo 40 kaznivih dejanj s področja korupcije v zdravstvu za nedovoljeno sprejemanje in dajanje daril. V prihodnjih dneh bodo zaradi omenjenih kaznivih dejanj ovadili sedem fizičnih oseb, tri samostojne podjetnike in zastopnika dveh gospodarskih družb.

Osumljeni so od leta 2022 z javnim zdravstvenim zavodom z območja PU Celje dogovorjeno sodelovali na način, da so storitve, potrebne za nemoteno delovanje zavoda, organizirali z izbiro favoriziranih ponudnikov, ki so sami priskrbeli konkurenčne ponudbe. Storitve so sodile v okvir t. i. evidenčnih javnih naročil, zavod pa je postopek javnega naročanja izvedel zgolj formalno, in ne v skladu z načeli o javnem naročanju in dobrem gospodarjenju z javnimi sredstvi.

Doslej s preiskavo še niso ugotovili, da bi se dogovarjanja preiskovanih poslov nanašala na dobavo medicinske opreme oziroma zdravil, temveč izključno na investicije oziroma materialno-tehnična sredstva ter storitve, potrebne za nemoteno delovanje javnega zavoda, so še sporočili s policije.
VIR: lokalec.si

Oddaj komentar