V Sloveniji bodo polnili cepivo Pfizer-BioNTech

FOTO: Pfizer

Novartis je podpisal začetni sporazum o uporabi svojih proizvodnih zmogljivosti v Ljubljani pri polnjenju in pakiranju cepiva proti covidu-19 družbe Pfizer-BioNTech. Na lokaciji tehničnih dejavnosti bo uporabil svoje aseptične proizvodne zmogljivosti in leta 2022 napolnil vsaj 24 milijonov odmerkov, so danes sporočili iz družbe.

Novartis načrtuje, da bo od družbe BioNTech prevzel večje količine učinkovine mRNA, jo polnil v viale v aseptičnih pogojih in jih nato vrnil družbi BioNTech v distribucijo.

Po načrtih bo Novartis polnjenje in pakiranje cepiva v Ljubljani začel v prvi polovici leta 2022, ko bo po dosegu dokončnega dogovora prenesel proizvodni proces iz švicarskega Steina. Tam Novartis skladno z v začetku leta podpisano pogodbo od junija, ko je obrat odobrila Evropska agencija za zdravila, polni in pakira cepivo. Skladno s to pogodbo bo Novartis letos na tej lokaciji napolnil več kot 50 milijonov odmerkov cepiva.

Najsodobnejši obrat za aseptično polnjenje

Kot še pojasnjujejo v družbi, je obrat v Ljubljani, kamor bodo prenesli proizvodni proces iz Steina, najsodobnejši obrat za aseptično polnjenje, ki proizvaja in dobavlja široko paleto aseptičnih izdelkov za Novartisovo divizijo Sandoz.

Podrobnosti v Novartisu ne razkrivajo, kot navajajo, bodo te razkrili, ko bodo sklenjeni posamezni sporazumi. So pa v družbi navedli, da še naprej ponujajo “svoje vrhunske zmogljivosti drugim podjetjem za prevzem proizvodnih dejavnosti, vključno z različnimi tehnologijami, kot so proizvodnja mRNA in druge”.

S Pfizerjevim cepivom je v Sloveniji cepljenih največ ljudi

Cepivo Pfizer-BioNTech proti covidu-19, ki temelji na BioNTechovi patentirani tehnologiji mRNA, sta razvila BioNTech in Pfizer. Družba BioNTech je imetnica dovoljenja za promet v ZDA, EU, Združenem kraljestvu in Kanadi ter imetnica dovoljenja za uporabo v nujnih primerih ali enakovrednih dovoljenj v ZDA (skupaj s podjetjem Pfizer) in drugih državah.

Načrtovane so vloge za pridobitev regulativnih odobritev cepiva v državah, v katerih so bila prvotno izdana dovoljenja za uporabo v nujnih primerih ali enakovredna dovoljenja.

S Pfizerjevim cepivom je sicer v Sloveniji cepljenih največ ljudi. Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo doslej porabljenih 1.514.526 odmerkov tega cepiva.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar