V novem šolskem letu pomemben nakup tudi šolski copati

FOTO: ZPS

V Zvezi potrošnikov Slovenije so pred začetkom novega šolskega leta opravili teste šolskih copat. Preizkusili so 10 parov šolskih copat v cenovnem razredu od 6,99 do 19.99 evrov. Med desetimi pari na testu so trije prejeli oceno dobro, pet povprečno, po en par pa pomanjkljivo in nezadovoljivo.

V šolskih torbah bodo skupaj z novimi učbeniki, zvezki in peresnico verjetno znašle tudi šolske copate. Če jih otrok v preteklem šolskem letu ni strgal, jih je verjetno prerasel. “Izbirali smo med šolskimi copati, ki prevladujejo na nogah otrok na razredni stopnji od 1. do 5. razreda. Na test pa smo uvrstili copate različnih, tudi trgovskih znamk, predvsem zaradi široke dostopnosti in občutno nižje cene. Z izjemo enega para copat, kjer proizvajalec ni bil naveden, so vse testirane šolske copate izdelane v Sloveniji,” so zapisali na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Testirali so šolske copate teh proizvajalcev:

Alenka, d. o. o., balerinke 
Bimbo Duka Vesna, s. p., Nuša
Elmint, d. o. o., Copa Cop, Balerina, art. 824
Fajfar M., s. p., Pika
Humanic, U&ME
Ibba Plus, d. o. o., Rolly, art. 11337
Ibba Plus, d. o. o., Rolly, art. 80337
Recinko, Sparky, art. 900
Špela Sitar, s. p., copati
Vučko, d. o. o., art. Eva

Copati bolj ali manj kakovostni

Na testu so ugotovili, da so copati bolj ali manj kakovostni, a je med njimi tudi par (najdražje copate na testu), v katerem smo našli preseženo količino nevarnega 6-valentnega kroma. Proizvajalca teh copat so o prekoračitvi že obvestili, tudi Urad RS za kemikalije. Med desetimi pari na testu so trije prejeli oceno dobro, pet povprečno, po en par pa pomanjkljivo in nezadovoljivo.

Na testiranju so preverjali kako vzdržljiv in zračen je material ter predvsem, kako (ne)zdrsljiv je podplat tako na mokri kot suhi podlagi. Otroci namreč copate uporabljajo tudi pri športni vzgoji, vsak dan pa jih pred izzive postavljajo v razredih, na hodnikih, straniščih, zato je pomembno, da jim na različnih podlagah v njih ne drsi. Testirali so copate iz različnih materialov: blaga (tudi iz mikro vlaken) ali usnja in z različno debelino (gumijastega) podplata. Debelina podplata je lahko pomembna, če so otroci v prostorih s hladnimi talnimi površinami.

Sprednji del copatov je najbolj na udaru
Starši, ki so kupili že več parov copat, vedo, da njihova nova podoba hitro zbledi. To ni nenavadno, saj otroci v njih preživijo tudi do osem ur na dan, otroške noge pa pogosto ne mirujejo niti med poukom – upogibanje prstnega dela in drgnjenje ob tla je poznano marsikateremu učencu. Del testa, na katerem smo preverili upogibanje, so vse copate prestale brez težav, medtem ko je bila obraba sprednjega dela, kapice, kar za polovico vzorcev na testu velik izziv, saj je v testnem ciklu (opravili so 25.600 ponovitev, ena ponovitev je enaka približno enemu koraku) pri enem vzorcu prišlo do precejšne površinske obrabe, pri štirih pa do popolne obrabe materiala, tako da je v copatah nastala luknja.

otroški šolski copati

Zdrsljivost pri večini povprečna
Otroci so v šoli nenehno v gibanju, zato morajo biti copate udobne in otroku v njih ne sme drseti. Prav vse izbrane copate imajo po navedbah (predstavitev trgovca, predstavitev izdelka na spletnih straneh proizvajalcev) nedrseč podplat, vendar so med njimi razlike. Pri nekaterih je podplat izdelan iz nekoliko debelejše plasti vlite gume, pri drugih je nekoliko tanjši, tretji imajo na usnjenem podplatu našiti dve krpici nedrsne gume.

Pri preizkusu zdrsljivosti, ki je eden od najbolj zahtevnih, smo v laboratoriju izmerili koeficient trenja na keramični ploščici in plošči iz umetne mase (linolej). Zadnja za noben izdelek ni bila prevelik izziv. Večji izziv je bila keramika. `Suhi´ del testa so vse izdelale s pozitivno oceno, `mokri´ del pa je pokazal na težavo zdrsljivosti na petnem delu, za kar so prav vse copate prejele oceno pomanjkljivo ali nezadovoljivo. Ocene za zdrsljivost na sprednjem delu so bile boljše.

Kot je poudarila Tjaša Knific, diplomirana fizioterapevtka z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, se razvoj stopalnih struktur začne s prehajanjem otroka v stoječi položaj (odrivi od stopala med lazenjem, plazenjem, stojo in hojo) in se nadaljuje vse do zaključka telesne rasti otroka (predvidoma do 18. leta starosti). Zato je tudi v osnovni šoli pomembno, kakšno obutev izberete za svojega otroka.

Kaj svetujejo v Zvezi potrošnikov?

1. Če se otroku noge močneje potijo, je pomembno izbrati material, ki diha, saj zagotovo ni prijetno preživeti več ur v šolskih copatah z vlažnimi nogami. Na testu so prejele oceno dobro copate, izdelane iz tekstila (tudi mikro vlaken), a tudi en par copatov iz usnja.
Če se vašemu otroku močno potijo noge, razmislite o nakupu copat, ki jih lahko tudi operete. To omogočajo predvsem copate, ki so narejene iz tekstila.
2. Podplati copatov so različnih debelin. Debelina podplata je lahko pomembna, če so otroci v prostorih s hladnimi talnimi površinami.
3. Zdrsljivost na `mokri´ keramiki je predvsem izziv za petni del copatov. Zato opozorite otroke na previden korak v takšnih situacijah.

Oddaj komentar