V Mariboru včeraj brez novih okužb

Vir: Pixabay.com

Potem ko so v torek okužbo s covidom-19 potrdili pri sedmih mariborskih zdravnikih, včeraj novih primerov niso zabeležili. Zaskrbljenost nad epidemiološko sliko pa je izrazila epidemiologinja Bojana Beovič, ki jo poleg uvoženih primerov skrbijo tudi sekundarne okužbe in primeri neznanega izvora. V torek so v Sloveniji potrdili 13 novih okužb.

V Sloveniji so v torek ob 1399 testih potrdili 13 okužb z novim koronavirusom – štiri v Ljubljani, dve v Moravčah in po eno v Kopru, na Ravnah na Koroškem, v Radovljici, Sevnici, Miklavžu na Dravskem polju, Ajdovščini in na Ptuju. V bolnišnici so zdravili osem bolnikov s covidom-19. V domačo oskrbo niso odpustili nobenega, prav tako ni nobeden umrl.

Potem ko so v torek potrdili okužbo z novim koronavirusom pri sedmih zdravnikih enote nujne medicinske pomoči mariborskega zdravstvenega doma, ki deluje tudi v urgentnem centru UKC Maribor, včeraj v Mariboru niso zabeležili novih okužb. Je pa Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v zvezi z omenjenimi okuženimi zdravniki odredil 21 karanten.

Zaskrbljenost nad naraščanjem okužb pa je na novinarski konferenci izpostavila vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 Bojana Beović. Pojasnila je, da je Slovenija donedavno zabeležila tri primere vnesenih okužb z novim koronavirusom iz Hrvaške, a da za Slovenijo niso več problem le uvoženi primeri, temveč tudi naraščajoče število sekundarnih okužb in primerov neznanega izvora.

Ob tem je izrazila skrb, da bi se Slovenija prepozno odločila za zaporo mej in dodala, da Balkan v tem trenutku za Slovenijo predstavlja podobno situacijo, kot jo je v začetku leta Italija za celotno Evropo. Izpostavila je tudi, da so glede Balkana in zaprtja meje znotraj strokovne skupine deljena mnenja.

Iz Hrvaške so včeraj sicer poročali o 54 novih primerih okužbe z novim koronavirusom. Za covidom-19 je umrla še ena oseba, s čimer se je črna statistika epidemije novega koronavirusa na Hrvaškem povečala na 108 oseb. V hrvaškem štabu civilne zaščite so ob tem izpostavili, da je trenutno na Hrvaškem 568 aktivno okuženih.

Na zdravljenju v bolnišnicah je 80 oseb, dve sta priključeni na ventilator, so zapisali v sporočilu za javnost. Od prvega primera okužbe z novim koronavirusom 25. februarja so na Hrvaškem potrdili 2831 okužb, 2155 ljudi pa se je pozdravilo. Doslej so testirali skoraj 80.500 oseb, od tega nekaj več kot 1350 v zadnjih 24 urah. Štab ni objavil podatkov po županijah.

V balkanskih državah se razmere še vedno ne umirjajo. V Srbiji so včeraj potrdili 272 novih primerov koronavirusa, štiri osebe pa so umrle. Tamkajšnje oblasti so sporočile, da je na respiratorjih 73 bolnikov, aktivno okuženih pa je 1783 ljudi. Doslej je v državi zaradi covida-19 umrlo skupno 281 ljudi, potrdili pa so 14.836 okužb.

V Severni Makedoniji pa so v preteklem dnevu potrdili 120 novih primerov okužbe, umrle so štiri osebe. Skupno se je v državi z virusom okužilo 6454 ljudi, življenje pa je izgubilo 306 okuženih s koronavirusom.

V BiH so v zadnjem dnevu potrdili skupno 152 novih primerov okužbe, od tega 110 v Federaciji BiH. Samo na območju Sarajeva so potrdili 35 novih primerov. Skupno se je v državi z novim koronavirusom okužilo 4606 oseb, umrlo pa je 188 ljudi.

Število novih okužb narašča tudi v Avstriji. Njihovo število je prvič po 20. aprilu preseglo sto. Potem ko so Avstrijci z nedelje na ponedeljek potrdili 69 in nato s ponedeljka na torek le 43 novih okužb, so jih s torka na včeraj občutno več, kar 107.

Daleč največ na novo okuženih, 61, so v minulih 24 urah zabeležili v Zgornji Avstriji. Na Dunaju so jih našteli 24, na avstrijskem Štajerskem devet, sedem v Spodnji Avstriji, tri na Tirolskem, dve na Solnograškem in eno na Gradiščanskem.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar