V Mariboru ta konec tedna festival dojenja

Vir: arhiva Lokalec.si

Ob svetovnem tednu dojenja, bo to soboto, 4. avgusta v vrsti slovenskih mest potekal že peti festival Dojiva se. Tako bo tudi v Mariboru. Od 9.00 dalje bo dogajanje potekalo v Mestnem parku.

Festival je namenjen pomoči in informiranju nosečnic o pomenu dojenja in premagovanju težav z dojenjem, pa tudi drugih izzivih nosečnosti in starševstva. Podporna skupina Dojiva se, ki deluje na Facebooku, se tako enkrat na leto iz virtualnega sveta preseli v parke in na ulice ter trge slovenskih mest. Festival bo letos potekal v Ljubljani, Mariboru, Celju, Murski Soboti, Tržiču, Ajdovščini, Ankaranu, Postojni, na Ptuju, Ravnah na Koroškem in Železnikih.

Format festivala od kraja do kraja je različen, praviloma pa ga sestavljajo predavanja, posvečena dojenju, nosečnosti in skrbi za otroka, pogovori med nosečnicami in mamami, namenjena predvsem prenosu izkušenj, ter individualna svetovanja.

Tema letošnjega festivala je “Zaupam si”, namenjena opogumljanju žensk, da ponovno odkrijejo in prisluhnejo svoji intuiciji. “V poplavi informacij in dobronamernih nasvetov je pomembno, da se ženska zanese na svojo presojo in svoj občutek. Ob nosilni temi pa je tudi letošnji festival z vsebinami in pogovori namenjen sodelovanju med doječimi mamami in nosečnicami, da bodo lahko bodoče mamice že v času nosečnosti pripravljene na izzive, s katerimi se srečajo v minutah, urah, dnevih in tednih po porodu,” je sporočila vodja projekta Marina P. Frangež.

Letos bo festival pospremil tudi izid knjižice Zaupam si.* – vodnik za nosečnost, dojenje in starševstvo. Pri nastajanju tega več kot 100 strani dolgega priročnika so sodelovali različni slovenski strokovnjaki s področja porodništva, dojenja, nutricionistike, vzgoje in odnosov.  Vodnik bo na voljo v vseh krajih, kjer bo potekal festival, kasneje pa v izbranih ginekoloških ordinacijah in drugih zdravstvenih institucijah.

Knjižico izdaja prva slovenska Online šola za starše, ki svoje poslanstvo opravlja že skoraj eno leto. Skoraj 20 različnih predavanj je v nekaj mesecih poslušalo že okoli 1500 staršev, ki prednosti v spletnih izobraževanjih vidijo predvsem v tem, da so deležni kakovostnih vsebin s strani priznanih strokovnjakov in vse to spremljajo v udobju svojega doma. Ob tem imajo vedno možnost komunikacije, predavateljem lahko zastavljajo vprašanja, na katera vedno dobijo odgovor. Komunikacija je zaželjena in ne glede na to, da so predavanja spletna, je osebni stik med starši in predavatelji zagotovljen. Online šola bo z letošnjo jesenjo ponovno odprla vrata. Tokrat s še več strokovnjakov, ki bodo staršem v pomoč pri njihovih težavah in dilemah.

“V skupnosti Dojiva se tako ponujamo vse: podporo v aktivni facebook skupini, izobraževanja preko spleta, strokovne tiskovine in druženja v živo. V petih letih smo postali največja skupnost slovenskih nosečnic in doječih mam in verjamemo, da so znanje, podpora in zaupanje ključni trije elementi za mirno starševstvo in uspešno dojenje in to je bilo tudi vodilo pri nastajanju knjižice, ki bo v pomoč parom in družinam pri porodu, v poporodnem obdobju, pri odločitvah za zdravje in vzgojo ter odnosih,” je še sporočila Frangeževa.

Več informacij s programi na: www.dojiva.se

Oddaj komentar