Univerza v Mariboru se požvižga na epidemiološko stanje

Ministrstvo za šolstvo dogodek odsvetuje, na mariborski univerzi pa ne vidijo zadržka pri izvedbi. Se požvižgajo na resnost epidemiološke situacije?

Konferenca Informativa je načrtovana 21. in 22. januarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, organizatorji pričakujejo, da se bo v dveh dneh izmenjalo 25 tisoč ljudi. Je to smiselno, glede na to, da se epidemiološka situacija zaostruje in dnevno beležimo več tisoč novih okužb?

Na ministrstvu menijo, da epidemiološka situacija narekuje virtualno izvedbo

To smo pretekli teden povprašali šolsko ministrstvo, ki odgovarja: “Letos je želja organizatorja, da dogodek izvede v živo. Menimo, da v tem trenutku epidemiološka situacija narekuje drugačno, virtualno izvedbo, zato obvestil šolam, in s tem promocije sejma Informativa, ne bomo pošiljali.”

Minuli teden smo vprašanja poslali tudi na ljubljansko in mariborsko univerzo. Univerza v Mariboru sporoča, da se kot druga največja slovenska univerza skupaj z ostalimi visokošolskimi zavodi že vrsto let udeležuje najpomembnejšega informativnega dogodka, ki srednješolcem pomaga pri načrtovanju in izbiri njihove študijske poti Informativa, ki v letu 2022 poteka že 14. leto.

V Mariboru ne vidijo zadržka

“Ker gre pri projekcijah, na katero se sklicujete, vendarle le za napoved, ki se lahko (ali ne) uresniči, na Univerzi v Mariboru menimo, da v tem trenutku ne obstaja zadržek, da se prireditev ob strogem upoštevanju PCT-pogoja ter ostalih pogojev za varovanje zdravja Ministrstva za zdravje ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje ne bi izvedla,” so sporočili za naš medij.

Če se bo epidemiološka situacija v državi toliko spremenila, da izvedba prireditve ne bo mogoča, bodo temu sledili tudi odloki Vlade RS, posledično pa bo tudi prireditev odpovedana, s čimer se na univerzi strinjajo. Iz Univerze v Ljubljani pa so nam sporočili: “Z organizatorjem je dogovorjeno, da če epidemiološke razmere ne bodo primerne za potek dogodka v živo, se dogodka ne bo izvedlo.”

Na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport še dodajo: “Promocija izobraževanja je seveda bolj učinkovita, če je lahko izvedena v živo. Kot vsako leto si želimo, da bi lahko bili vsi karierni sejmi, informativni dnevi in tudi Informativa izvedeni v živo, na kraju samem, kar pa je zaradi trenutne situacije težje.”

Po naših informacijah, so, po tem ko nam je Univerza v Mariboru odgovorila na vprašanja, da ne vidijo zadržka pri izvedbi, sami organizatorji ugotovili, da situacija ni rožnata in konferenco prestavili na marec, kar pa ne opravičuje odgovornosti Univerze v Mariboru, ki bi v času vrha epidemije podprla dogodek v živo, kjer bi se zbralo več tisoč ljudi.

Oddaj komentar