Stanovalci na Zagrebški cesti v Mariboru šokirani nad obnašanjem brezdomca

Stanovalci Zagrebške ceste 74 v Mariboru so spisali javni poziv zaradi brezdomca Emila Špindlerja, ki na njihovem zemljišču brez njihovega dovoljenja ali soglasja biva tam že 2 meseca. Stanovalci tamkajšnjega bloka imajo z brezdomcem velike težave, ob opozarjanju, da naj se preseli naj bi jim celo grozil.

Kot smo pred časom že poročali, se je pred Centrom za socialno delo na Zagrebški cesti v Mariboru nastanil brezdomec Emil Špindler, ki je zahteval nastanitev v stanovanju. Takrat je trdil, da tam ne stanuje zaradi protesta, da le želi uveljaviti svojo pravico. Mineva dva meseca, brezdomec pa je še vedno na tujem zemljišču. Še več, od tam se glede na pisanja prebivalcev Zagrebške ceste 74 ne želi premakniti.

V javnem pozivu, ki smo ga prejeli tudi mi, stanovalci opozarjajo, da Špindler biva na njihovem zemljišču v neposredni bližini stanovanjskega bloka brez njihovega dovoljenja.

Ko smo ga začeli opozarjati in ga pozvali, da se preseli drugam, nam je začel groziti in se posmehovati, zaradi česar se počutimo ogroženi in nas je upravičeno strah, saj smo iz medijev izvedeli, da je bivši kaznjenec in konfliktna oseba,” pišejo stanovalci bloka na Zagrebški.

“Brez zadržkov urinira vsepovsod”

Obregnili so se tudi ob njegovo obnašanje, saj da urinira kjerkoli pride, najpogosteje ob češnji, pri tem pa stanovalkam, ki gredo v tistem času slučajno mimo tudi razkazuje svoj spolni organ in jih nadleguje. Pri miru ne pusti niti stanovalcev, kateri korenine so iz držav bivše skupne države, celo naganja jih nazaj in pravi, da se bo on naselil v njihova stanovanja.

Emil Špindler, brezdomec, ki spi v šotoru pred CSD Maribor na Teznu

Stanovalci se počutimo ogroženi, ne upamo odložiti smeti v zabojnik, ki je v bližini šotora, ki si ga je brez naše privolitve postavil na našem zemljišču. Ne upamo se prosto in brezskrbno sprehajati, kot smo se pred tem dogodkom. Z našim zemljiščem ne moremo razpolagati, prav tako ne moremo uporabljati nadstreškov za avtomobile, ker jih je zavzel brezdomec,” razmere opisujejo stanovalci.

Državne institucije ne ukrepajo

Stanovalci so se zaradi teh dogodkov obrnili tudi na policijo, kjer pravijo, da ne morejo ničesar narediti. Edina pot bi bila tožba za motenje posesti in potem še predlog za izvršitev, kar pa bi pomenil finančni strošek za stanovalce in dolgotrajen postopek. “Torej bo ta oseba še dolgo tu, mi pa se bomo ves ta čas počutili ogroženi in bomo ustrahovani,” zaključujejo stanovalci.

 

Moti jih popivanje dolgo v noč

Stanovalci opisujejo, da velikokrat k brezdomcu prihajajo tudi druge osebe, s katerimi popiva, velikokrat tudi pozno v noč, kar moti njihov spanec. Pred dnevi naj bi se mu pridružili še dve osebi, ki sta si prav tako postavili šotor, delno tudi na njihovem zemljišču, delno pa na zemljišču Centra za socialno delo.

Ob tem pa se sprašujejo, kako je mogoče, da bivši kaznjenec nesankcionirano ustrahuje stanovalce, brez dovoljenja biva na privatnem zemljišču in mu pri tem nihče nič ne more?

 

 

Oddaj komentar