Spet niso izbrali koncesionarja za mariborsko letališče, takšni so razlogi …

Ministrstvo za infrastrukturo je postopek, s katerim so iskali koncesionarja za upravljanje z mariborskim letališčem, zaključilo brez izbire.

Kot so pojasnili za STA, so z državno DRI zato še za eno leto do konca leta 2024 podaljšali pogodbo za začasno upravljanje. Tej so do konca julija za upravljanje letos izplačali že dobrega 1,6 milijona evrov.

Ponudbo oddala le letalska šola SIDrone

Na decembra lani objavljen razpis države za izbiro koncesionarja je ponudbo oddala le letalska šola SIDrone, ki je v ponudbi nastopala s partnerjem Ključavničarstvo Kunc. Stoodstotni lastnik SIDrona s sedežem v Trbovljah je Rok Belič, nekdaj vodja kabinskega osebja pri propadlem nacionalnem letalskem prevozniku Adrii Airways, ki pa javno ni želel razkrivati svojih načrtov.

Povabljeni h konkurenčnemu dialogu

Strokovna komisija je prispelo prijavo pregledala z vidika obstoja izključitvenih razlogov, izpolnjevanja pogojev za priznanje sposobnosti in drugih zahtev razpisne dokumentacije. Ker je ponudnik izpolnjeval vse pogoje za “priznanje sposobnosti”, je bil povabljen h konkurenčnemu dialogu.

Ministrstvo ni bilo zadovoljno

Na infrastrukturnem ministrstvu so danes pojasnili, da so pogajanja izvedli v treh krogih, obe strani pa sta opravili dodatne aktivnosti in preveritve, a je komisija po zaključenem postopku pogajanj ugotovila, da potencialni koncesionar ne more zagotoviti pozitivnega finančnega načrta obratovanja. Ministrici Alenki Bratušek so predlagali izdajo sklepa o zaključku postopka brez izbire, slednja pa ga je, kot je razvidno iz portala javnih naročil, tudi že podpisala.

Bratušek: Potniškega prometa verjetno ne bo

Kakšni bodo nadaljnji koraki države za zagotovitev prihodnjega delovanja letališča, na ministrstvu niso pojasnili, je pa Bratušek v junijskem pogovoru za STA med drugim povedala, da “roko na srce, potniškega prometa tam, če ga v 50 letih letališča ni bilo, verjetno tudi ne bo, bi se pa dalo izvajati druge dejavnosti”.

Katere možnosti pa so?

Med večjimi priložnostmi vidi tovorni promet, servisne dejavnosti za večja letala, šolanje kadrov in podobno. “Če želiš izvajati te dejavnosti, mora biti letališče mednarodno, kar mariborsko je. To je njegova velika prednost,” je še izpostavila.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar