Sedemdnevno povprečje okužb v državi še naprej pada

FOTO: Pixabay.com

Sedemdnevno povprečje dnevno potrjenih okužb s koronavirusom v zadnjih dveh dneh pada in vztraja pod 1000, kar skupaj s podatkom, da je hospitaliziranih manj kot 1000 ljudi s covidom-19, daje podlago za nadaljnje sproščanje ukrepov. A kljub pričakovanjem vlada včeraj še ni odločila o morebitnem sproščanju koronskih omejitev.

Znižalo se je povprečje zadnjih dni

V primerjavi s torkom prejšnji teden, ko so ob 15.946 testih potrdili 1562 okužb, so ta torek ob bistveno več testih potrdili več kot sto okužb manj, zaradi česar se je tudi znižalo povprečje dnevno potrjenih okužb v zadnjih sedmih dneh. To je po podatkih za ponedeljek prvič padlo pod tisoč in je znašalo 842, zdaj pa se je spustilo na 827.

Manj kot 1000 hospitaliziranih bolnikov

Že dlje časa je manj kot 1000 tudi hospitaliziranih covidnih bolnikov, v torek pa se je to število prvič po 1. novembru lani spustilo pod 900. V ponedeljek je bilo hospitaliziranih 945 covidnih bolnikov, v torek pa 864. Pri tem je v torek intenzivno nego potrebovalo 160 bolnikov, kar je dva manj kot dan prej. To bi za državo pomenilo prehod v oranžno fazo sproščanja ukrepov.

In kakšna sproščanja naj bi sledila?

Po vladnem načrtu se tedaj odpirajo preostali razredi osnovne šole in zaključni letniki srednje šole po programu C, na fakultetah lahko spet izvajajo izpite in seminarje za do 10 ljudi, dovoli se zbiranje do 10 oseb in odpravi se prepoved prehajanja občinskih meja.

Prehod v oranžno fazo

Vlada včeraj dokončne odločitve o sproščanju koronskih omejitev še ni sprejela. Z obravnavo ukrepov za omejitev širjenja covida-19 bodo nadaljevali danes, ko bo po napovedih tudi dokončno odločila o sproščanju omejitev. Obrambni minister Matej Tonin je za POP TV dejal, da bo vlada sledila svojemu načrtu in držala besedo ob prehodu v oranžno fazo.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar