UKC Maribor prvi certificirani učni center za magnetno resonanco srca v Sloveniji

FOTO: UKC Maribor

UKC Maribor je konec lanskega leta postal prvi evropsko certificirani učni center za magnetno resonanco srca v Sloveniji. Po besedah pobudnice projekta Maje Pirnat gre za izjemno zahtevno, a trenutno najbolj napredno neinvazivno diagnostično metodo v kardiologiji, s katero pridobijo pomembne informacije za učinkovitejšo pomoč bolniku.

Radiologinja Maja Pirnat je leta 2013 pridobila evropsko diplomo s področja kardiovaskularne radiologije, od leta 2017 pa izvaja Šolo diagnostike srca, v katero vključuje tuje strokovnjake in v kateri izobražuje tudi kolege iz drugih držav.

Z ekipo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je v zadnjih letih vložila velike napore v to, da pridobijo certifikat za učni center in tega jim je po izpolnitvi številnih pogojev Evropsko združenje za slikovno diagnostiko, ki spada pod okrilje Evropskega združenja za kardiologijo, decembra lani tudi izdalo.

Med drugim so morali pridobiti posebej za te preiskave izobraženega radiološkega inženirja, opraviti dodatna izobraževanja tudi ostalega kadra in povečati število preiskav.

Prvo magnetno resonanco srca so v UKC Maribor sicer opravili leta 2008, po pridobitvi dveh novih aparatov za magnetno resonanco v tem zavodu leta 2021 pa so lahko razširili število in obseg preiskav. Trenutno opravljajo magnetne resonance srca dva dni v tednu na enem aparatu, saj sta aparata ostali čas namenjena ostalim preiskavam. Tako “poslikajo” približno 13 bolnikov na teden, letno opravijo okoli 750 magnetnih resonanc srca.

“Naš cilj je, da še nadgrajujemo naše znanje in povečujemo število preiskav,” je na današnji novinarski konferenci povedala Pirnat. Kot je dodala, je hvaležna podpori UKC Maribor za njena prizadevanja, čeprav je z njimi začela, ko je bila šele specializantka.

Magnetno resonanco srca sicer opravljajo tudi v nekaterih drugih slovenskih bolnišnicah, največ v UKC Ljubljana. Radiološka inženirka Teja Štih je pojasnila, da gre za preiskavo, ki je zelo zahtevna tako tehnično kot časovno. Preiskava traja približno uro, pri tem pa mora intenzivno sodelovati bolnik, saj mora stalno nadzorovati dihanje in mirovati.

Po besedah Maje Pirnat so s to vrsto diagnostike naredili velik korak naprej na področju kardiologije. Še vedno je sicer prva diagnostična preiskava ultrazvok srca, saj je naprava zanj mobilna, a jim magnetna resonanca nudi nov pogled na srčno mišico in s tem pomembne dodatne informacije, s katerimi lažje prepoznajo težave in določijo zdravljenje.

Magnetna resonanca srca zdravniku med drugim omogoča oceno gibanja srca in morebitnih motenj v krčljivosti, ocenjevanje različnih komponent morebitnih tumorjev ter opažanje zelo majhnih sprememb na srcu, med drugim vpliva kemoterapije na srčno mišico. Po besedah Maje Pirnat je to diagnostična metoda, “ki nas ta trenutek lahko pripelje do najbolj definitivne diagnoze”.

Strokovna direktorica UKC Maribor Nataša Marčun Varda je povedala, da se v kliničnem centru stalno trudijo, da sledijo novostim in nudijo bolnikom najboljšo obravnavo.

Dosežki, kot je pridobitev evropskega certifikata za učni center za magnetno resonanco srca, so po njenih besedah dokaz, da ima UKC Maribor odlične strokovnjake in je tako primerljiv z evropskimi zdravstvenimi ustanovami. “Moj cilj je bil, da se z našim znanjem postavimo v evropski kontekst,” je dodala Pirnat.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar