Referendum ni uspel spodnesti zakona o drugem tiru

Dan po ponovljenem glasovanju na referendumu o zakonu o drugem tiru, ko tako kot na prvem ni bil dosežen potreben kvorum za zavrnitev zakona, bo vlada po napovedih nadaljevala dejavnosti za začetek izvedbe pripravljalnih del in za odmrznitev preostalih sredstev EU za projekt. Pobudnik referenduma Vili Kovačič medtem že napoveduje novo pritožbo.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je v komentarju referendumskega razpleta spomnil, da je pogodba za pripravljalna dela za izgradnjo drugega tira med Divačo in Koprom z izvajalcema Kolektor CPG in Euroasfalt iz Sarajeva podpisana že od lanskega decembra, zato bodo na ministrstvu po dogovoru z Evropsko komisijo, da lahko 44 milijonov evrov evropskih sredstev zanje črpa direkcija za infrastrukturo, nadaljevali z aktivnostmi, da se ta dela čim prej začnejo.

Državni sekretar Jure Leben ga je dopolnil z napovedjo, da bodo naredili vse, da se bodo pripravljalna dela lahko začela do volitev.

Leben je povedal še, da bodo Evropski komisiji predlagali, da bi se že ta teden sestali na temo odmrznitve preostalih 109 milijonov evrov evropskih sredstev za projekt, ki jih je Slovenija dobila v t. i. blending razpisu iz mehanizma za povezovanje Evrope in čakajo na uveljavitev zakona o drugem tiru ter prevzem investicije s strani projektnega podjetja 2TDK.

Danes je sicer pričakovati tudi odziv evropske komisarke za promet Violete Bulc na razplet vnovičnega glasovanja na referendumu.

Leben želi čim prej nadaljevati tudi pogovore z Madžarsko o sodelovanju vzhodne sosede pri projektu.

Vladna stran se sicer nadeja, da se bodo postopki hitro odvijali naprej, a pobudnik referenduma Vili Kovačič je že napovedal pritožbo na izid referenduma, ki tudi na vnovičnem glasovanju po njegovem mnenju ni bil pošten. To verjetno pomeni, da bo uveljavitev zakona naloga nove vladne koalicije.

Na referendumu je po preštetih 99,95 odstotka glasov proti zakonu glasovalo 50,1 odstotka volivcev, za pa 49,9 odstotka. Razlika je bila le 515 glasov. Zaradi nedoseženega kvoruma 20-odstotne udeležbe (ta je bila po delnih neuradnih podatkih 14,96-odstotna) sicer zakon ni bil zavrnjen.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar