Ptujski most bo ponovno odprt predvidoma konec avgusta

Ptujski most, ki je zaradi temeljite obnove zaprt od začetka julija lani in je dodobra vplival na prometne razmere v najstarejšem slovenskem mestu, bo predvidoma v zadnjem tednu avgusta znova odprt za promet. Na direkciji za infrastrukturo ob tem poudarjajo, da obnova še ni zaključena, promet pa bodo omogočili pod posebnimi pogoji.

Kot so pojasnili na direkciji, sta bila mostova čez Dravo in Studenčnico zaradi slabega stanja in starosti temeljito rekonstruirana in sanirana. Zamenjali so mostne dilatacije in ležišča, obnovili so pločnike in ograjo na mostu, sočasno so obnovili še odsek ceste med mostovoma.

Na starem mostu čez Dravo so izvedli tudi spremembo statičnega sistema z ukinitvijo vseh Gerberjevih členkov v prekladni konstrukciji. Ohranili so le en členek v osrednjem razponu, ki so ga obnovili in konstrukcijsko prilagodili za vgradnjo novih ležišč in nove prehodne konstrukcije.

Na direkciji so še pojasnili, da so s prenovo podaljšali življenjsko dobo obeh objektov in hkrati izboljšali prometno varnost tako za vozila kot za pešce in kolesarje.

Pomgradovi delavci so doslej izvedli okoli 90 odstotkov vseh del. Trenutno dokončujejo pločnike na mostu čez Dravo, izdelati je potrebno še hidroizolacijo obeh mostov ter asfaltirati vozišče obeh mostov in vmesnega dela ter priključkov do obstoječe ceste. Vrednost vseh gradbenih del znaša 4,5 milijona evrov.

Kot še dodajajo na direkciji, bo promet čez mostova sproščen takoj, ko bo komisija potrdila, da je preusmeritev prometa varna. To naj bi se po njihovih načrtih zgodilo v zadnjem tednu v avgustu, a obnova takrat še ne bo v celoti zaključena, zato bo promet čez mostova potekal pod posebnimi pogoji.

Stari ptujski most bo tako odprt mesec dni pred sprva napovedanim rokom, s tem pa bo konec zastojev pri Puhovem mostu, ki so zadnje leto delili mesto na pol in bili vsakodneven pojav tako za lokalno prebivalstvo kot za tranzitni promet.

S koncem obnove pa projekti na državnem cestnem omrežju na Ptuju še ne bodo zaključeni. Hkrati s prenovo mostov je že potekala ureditev krožišč, pločnikov in meteorne kanalizacije na Mariborski cesti v skupni vrednosti več kot 400.000 evrov, zdaj pa je v načrtu še rekonstrukcija skoraj dveh kilometrov ceste proti Spuhlji, ki je ocenjena na 4,7 milijona evrov.

V letu 2019, ko naj bi bili končani odkupi zemljišč, se bo direkcija lotila še ureditve odseka na cesti proti Vurberku v vrednosti skoraj 1,4 milijona evrov, te dni pa bodo uredili začasno montažno krožišče na Ormoški cesti. Medtem pripravljajo projektno dokumentacijo za gradnjo fiksnega krožišča, kar načrtujejo v letih 2019 ali 2020.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar