Prihaja “pasja” vročina

Fotografija je simbolična

Meteorološko poletje se je prevesilo v drugo polovico in v tem tednu bo del Evrope zajel nov vročinski val. Vročina je včeraj najprej udarila v Franciji in Španiji, medtem ko bo nadpovprečno toplo tudi v Skandinaviji. Tudi pri nas se bo vročina do konec tedna še stopnjevala. 

Nad severovzhodnim Atlantikom se proti jugu, skoraj do severozahodne Afrike spušča višinska dolina s hladnim zrakom, na njeni sprednji strani pa začenja proti zahodni Evropi pritekati zelo topel zrak iznad severne Afrike, ki bo postopoma preplavil tudi del srednje Evrope.

Tako kot minuli konec tedna so tudi pri nas bile že včeraj temperature nad 30 °C. V prihodnjih dneh se bo vročina medtem stopnjevala. Najbolj vroče bo predvidoma do srede in petka, ko se bodo po nižinah osrednje in zahodne Slovenije temperature dvignile tudi nad 35 °C. Tudi noči ne bodo tako sveže, kot so bile zadnje dni.

Zelo vroče naj bi bilo na Gorenjskem, medtem ko v vzhodni Sloveniji izrazite vročine ne pričakujejo, so zapisali na Agenciji za okolje. Od vzhoda naj bi namreč občasno “pljusknil” malo manj vroč zrak, najvišje temperature v vzhodni Sloveniji se bodo gibale okoli 32 °C.

VIR: ARSO

Za konec tedna meteorologi napovedujejo popuščanje vročine, vendar naj bi ozračje predvidoma bilo nestabilno. Nastajale bodo nevihte, vendar je o obsegu in jakosti neviht še preuranjeno govoriti. Vročina naj bi se vrnila že v začetku novega tedna.

Kako se zaščititi pred vročino?

Na Nacionalnem inštitutu javno zdravje ob napovedanih visokih temperaturah opozarjajo, da lahko vročina najbolj prizadene starejše in otroke. Med najbolj ogroženimi zaradi vročine pa so tudi delavci, ki delajo na prostem in prebivalci mest.

Ob tem svetujejo, da se v času največje moči sonca med 10. in 17. uro umaknemo in poiščemo senco, se zaščitimo s sončnimi očali in pokrivalom, pa tudi s primernimi oblačili in z zaščitno kremo.

Oddaj komentar