Ponoči in jutri močnejši nalivi. Naraščale bodo tudi reke

FOTO: pixabay.com

Agencija RS za okolje (Arso) opozarja, da bodo v noči na nedeljo in v nedeljo čez dan v zahodni polovici Slovenije nastajali močnejši krajevni nalivi. Naraščale bodo tudi reke v zahodni in deloma osrednji in južni Sloveniji, v srednjem in spodnjem toku pa bo danes poplavljala tudi Drava. Plima lahko zvečer znova preplavi nižje ležeče dele obale.

Popoldne bo večinoma oblačno, sprva bo še precej suho, proti večeru pa se bo dež od vzhoda razširil nad večji del države. Ponoči bodo padavine močnejše v zahodnih krajih, na vzhodu pa bodo prehodno ponehale. Okrepil se bo jugovzhodni veter, ob morju jugo.

V nedeljo bo pretežno oblačno in na zahodu deževno, dež se bo popoldne od zahoda znova razširil proti vzhodu. Vmes bodo tudi nevihte z nalivi. Od danes popoldne do nedelje zvečer bo predvidoma padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, napoveduje Arso.

V noči na nedeljo bodo najbolj narasle reke v zahodni in deloma osrednji in južni Sloveniji ter Sava v srednjem in spodnjem toku, kjer lahko pride tudi do razlivanj. Drava pa ima na meji z Avstrijo ustaljen pretok 1100 kubičnih metrov na sekundo. Danes in v nedeljo bo naraščala tudi v srednjem in spodnjem toku, kjer bo danes dosegla pretok 1300 kubičnih metrov na sekundo in poplavljala.

Zvečer bo znova povišana plima, ki lahko preplavi obalo v višini 20 do 30 centimetrov,

V noči na ponedeljek bo dež povsod ponehal. V ponedeljek se bo zlasti na severu in na vzhodu delno zjasnilo, bolj oblačno pa bo ostalo na Primorskem in Notranjskem, kjer bo občasno rahlo deževalo. V torek se bodo padavine na zahodu spet okrepile.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar