Po devetnajstih letih Cviklova brez podpore sveta VSGT

Helena Cvikl

Zgodba, ki je prav gotovo ni pričakoval nihče. Po devetnajstih letih vodenja Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor šolski svetniki skoraj povsem odrekli podporo Heleni Cvikl.

Zanimivo, da so šolski svetniki izjemno uspešni direktorici, ki je Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Maribor vodila devetnajst let, namenili le dva glasova, preostalih osem je prejela njena edina protikandidatka za mesto direktorice dr. Tanja Angleitner Sagadin, predavateljica angleščine, sicer pa tudi sama šolska svetnica, ki tokrat ni imela možnosti glasovanja, poroča časnik Večer. Razplet glasovanja na šoli, o kateri ima javnost pozitivno mnenje, prav tako o njeni direktorici, je prav gotovo nepričakovan. Cviklova je bila tako soočena z izjemno neprijetno situacijo, saj ji podpore očitno niso izkazali niti nekateri najtesnejši sodelavci, niti predstavnika študentov. Situacijo Cviklovi še dodatno zapleta dejstvo, da ji do upokojitve manjka še pet let. Če bi torej bila še enkrat izvoljena za direktorico, bi mandat končala točno ob izpolnjenih pogojih za upokojitev. Brez službe pa kljub vsemu ne bo ostala, saj ji je zavod dolžen zagotoviti delovno mesto znotraj šole, še poroča Večer. Zdaj je mora šolski minister Jernej Pikalo o izidu glasovanja v tridesetih dneh podati mnenje.

Nekateri predstavniki šole so mnenja, da je Cviklova situacijo podcenila, saj je bila prepričana v ponovno izvolitev in se tako ni ukvarjala z lobiranjem za priljubljenost pri odločevalcih, ampak z novimi šolskimi projekti. Morda je bila v lastno zmago prepričana tudi zaradi dejstva, da je šolo naredila sama iz nič. Dodatne samozavesti ji je verjetno vlilo tudi dejstvo, da je 29. januarja že prejela podporo mariborskih mestnih svetnikov. Cviklovi sicer mandat poteče 5. maja 2019. Vse kaže, da je do preobrata prišlo zaradi preambicioznosti direktorice, saj naj bi po neuradnih podatkih, zaradi številnih projektov in dogodkov delavci v službi ostajati tudi po predvidenem delovnem času. Nekaterim zaposlenim pa naj ne bi odgovarjal avtokratski in brezkompromisni način vodenja Cviklove.

Oddaj komentar