Orban podpisal odlok o oblikovanju posebne enote za varovanje južne meje

Vir: Pixabay.com

Madžarski premier Viktor Orban je v petek podpisal odlok o oblikovanju posebnih enot mejnih stražarjev, ki bodo varovale južno mejo. V video sporočilu na Facebooku je dejal, da bodo te mejne enote delovale v sodelovanju s policijo, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Po Orbanovih besedah bo ta enota sprva štela 2200 mejnih stražarjev, pozneje pa bo njihovo število zraslo do 4000.

“Oblikovali bomo mejne enote, ki bodo imele nalogo ščititi vašo varnost v sodelovanju s policijo,” je v nagovoru državljanom dejal Orban. Odločitev je po njegovih besedah bila sprejeta na četrtkovi vladni seji, ki je trajala več kot deset ur.

Na tej seji so člani vlade razpravljali o vojni v sosednji Ukrajini, v zaključku pa so se dotaknili vprašanja prehranske krize, ki je že prizadela revnejše države.

“Kot posledica prehranske krize pričakujemo, da bo narasel pritisk migracij na madžarske južne meje, pri čemer se bo v prihajajočih tednih in mesecih več sto tisoč nezakonitih migrantov podalo v Madžarsko in Evropo,” je opozoril madžarski premier iz skrajno desne stranke Fidesz.

Madžarska je ena od prehodnih držav na balkanski migrantski poti, po kateri ljudje, ki bežijo pred vojno in revščino na Bližnjem vzhodu, v Aziji in Afriki, prihajajo v Zahodno Evropo. Največ migrantov poskuša vstopiti v Madžarsko prek Srbije.

Sodišče EU je leta 2020 razsodilo, da je madžarska zakonodaja o pravilih in praksi na tranzitnih območjih na srbsko-madžarski meji v nasprotju s pravom EU. Madžarska naj ne bi izpolnila obveznosti na področju postopkov priznavanja mednarodne zaščite in vračanja nezakonitih prebežnikov iz tretjih držav.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar