Na obzorju velika koalicija Arsenoviča s Svobodo

V zadnjih dneh se v Mariboru odvijajo politični premiki in zavezništva. Po naših informacijah je na obzorju velika koalicija Saše Arsenoviča, mariborskega župana, z do zdaj opozicijsko Svobodo.

Pa poglejmo, kaj je do zdaj znanega. Dejstvo je, da je z direktorskega mesta Snage Maribor odšel Franc Dover (SDS), po uradnih informacijah prostovoljno, saj se mu je iztekel mandat, a jasno je, da je bilo mesto sproščeno za kandidata Gibanja Svobode.

Občinski svetnik Svobode postal direktor mariborske Snage

“Nadzorni svet (NS) Javnega podjetja Snaga, d. o. o. je na seji 10. 6. 2024 izbral novega direktorja. Dr. Vito Martinčič, bo vodenje podjetja prevzel 1. 7. 2024, saj dan pred tem, 30. 6. 2024, poteče mandat dosedanjemu direktorju.” so včeraj sporočili iz JHMB. Vito Martinčič je sicer občinski svetnik Svobode v Slovenski Bistrici.

Po naših informacijah bo Gibanje Svoboda v kratkem dobila dve podžupanski mesti. To preverimo kar pri akterju, ki bo zasedel eno izmed le-teh. Srečko Vilar, ki bi naj po novem skrbel za turizem in šport nam pove: “Ja moram priznati, da mi je bilo ponujeno, oz. da sem bil povprašan o privolitvi, če bi bil za to. A pri tem se je v tem trenutku končalo, kajti niso še zaključeni razgovori.”

Marko Slavič in Srečko Vilar na seji MO Maribor.

Kdaj bi naj s funkcijo nastopil? “Vam moram odkrito povedati, da se bo to razčistilo v tem tednu, oz. pred sklicem seje, ker bo prišlo tudi do koordinacije na tem malo višjem nivoji županstva in Gibanja Svobode.”

Drugo ime za podžupansko mesto pa je Davorka Pregl, to nam potrdi tudi Vilar: “Tudi o tem je govora, kolikor pa je meni znano sva na isti stopnji. Je privolila, ampak je potrebno še pač dogovorit.” Davorka Pregl, bi po naših informacijah naj bdela nad šolstvom.

Davorka Pregl na seji mestnega sveta MO Maribor

Vse kaže na to, da se je Arsenovič odločil, da Svobodi v zameno za podporo v mestnem svetu, ponudi vidne funkcije. Verjetno pa bodo ob imenovanju novih nadzornikov v javnih podjetjih in imenovanju novega direktorja JHMB vidni končni obrisi novega zavezništva. Na podlagi vsega znanega namreč lahko pričakujemo, da se bodo tudi na JHMB zamenjali nadzorniki in morebiti tudi direktor po željah Gibanja Svobode.

Je pa jasno, da tako prihaja do realizacije sporazuma med županom Arsenovičem in Gibanje Svoboda, ki so ga dogovorili že pred dvema letoma, a takrat neuspešno izvedli.

Zanimivo bo videti, kako bo zdaj izgledala polika, glede na to da je bila Svoboda trdna opozicija, in kako bo zastopala svoja stališča v naslednjih dveh letih napram temu, kar je bilo zdajšnji dve leti, saj župan verjetno pričakuje dvige rok. Zna se zgoditi, da bo do nesoglasij prišlo tudi znotraj skupine mestnih svetnikov Gibanja Svobode.

Oddaj komentar