Na gradu Vurberk naj bi kmalu zaživela soba pobega in otroški kulturno umetniški festival

Na gradu Vurberk pri Dupleku se krepi ponudba za obiskovalce. Poleg gostinske ponudbe, organizacije občasnih koncertov in pustolovskega parka naj bi tam kmalu zaživela soba pobega in otroški kulturno umetniški festival, ki so ga poimenovali Vurko fest. Ob tem je načrtovana obnova odra in sanitarij na gradu.

Medtem ko je večina dosedanje ponudbe za obiskovalce na gradu nastala na zasebno pobudo, je k razvoju teh novosti pristopila občina. Oba projekta nameravajo izvesti v okviru programa za razvoj podeželja, od koder si obetajo državno sofinanciranje.

“Želimo dopolniti ponudbo na gradu, da pritegnemo več obiskovalcev in tako med drugim pripomoremo k promociji občine,” je povedal dupleški župan Mitja Horvat.

Investicijsko dokumentacijo za oba projekta je občinski svet potrdil 1. aprila. Prvi Vurko fest z likovnimi delavnicami, tekmovanjem v izdelavi oblek iz papirja in zaključno gledališko predstavo bi radi izvedli že letos. Vsebinsko bo temeljil na pravljici Brede Mulec z naslovom Aleksander in vurberški zmaj, ki izhaja iz legende o vurberškem mladeniču čudežnih moči, pri njegovi izvedbi pa bodo sodelovali otroci obeh osnovnih šol v občini.

V okviru projekta je predvidena obnova odra in sanitarij na gradu, skupno pa je ocenjen na 40.000 evrov. Za Sobo pobega Vurberk bo treba odšteti 30.000 evrov, njen namen pa je obiskovalcem skozi igro predstaviti zgodovinska dejstva iz lokalnega okolja.

Potem ko se je pri gradu lani zaradi dotrajanosti delno porušila streha grajske zidanice, je občina s sanacijo podrtega dela uspela preprečiti nadaljnje propadanje objekta, letos pa po besedah župana načrtujejo obnovo še preostalega ostrešja. “Potem bo to še en objekt, ki ga bo mogoče nameniti za kakšno novo turistično dejavnost. Zaenkrat je glede na razpoložljiva sredstva glavni cilj, da se ga naredi varnega, šele potem lahko pristopimo k načrtovanju aktivnosti v njem,” je povedal.

Bo pa občina pristopila k celoviti energetsko obnovi dupleške osnovne šole in njenih podružnic v Žitečki vasi in Koreni. To namerava izvesti v javno-zasebnem partnerstvu, pri tem pa je s ciljem pridobitve državnega sofinanciranja združila moči z Občino Hajdina, ki bo v tem okviru energetsko sanirala šolo in vrtec. Skupno se projekt ocenjuje na 1,26 milijona evrov, od tega morata občini zagotoviti nekaj več kot 172.000 evrov (od tega Občina Duplek 104.000 evrov), iz kohezijskega sklada pričakujejo nekaj manj kot pol milijona evrov, vložek zasebnega partnerja pa naj bi znašal 590.000 evrov.

Kljub soočanju z novim koronavirusom naj bi letos zaključili izgradnjo večnamenske športne dvorane pri dupleški osnovni šoli. Z dobrega 2,1 milijona evrov vredno naložbo, ki jo bodo večinoma financirali z lastnimi sredstvi, želijo zagotoviti boljše pogoje za celoletno vadbo tako šolarjem kot športnim društvom in rekreaciji.

Zaradi potrditve novih projektov je občinski svet na seji 1. aprila, ki je zaradi zagotovitve primerne razdalje med občinskimi svetniki potekala v veliki dvorani kulturnega doma v Koreni, potrdil rebalans proračuna Občine Duplek za leto 2020. Prihodki so po novem ocenjeni na 8,9 milijona evrov ter odhodki na 10,5 milijona evrov.

Kljub zvišanju stroškov pa se zaenkrat niso odločili za podražitev vrtca. Kot so sporočili z občine, bodo s to odločitvijo počakali do konca šolskega leta, ko bodo znane točne posledice izpada plačil staršev za vrtec zaradi covid-19.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar