Na Festivalu Prestopi predstave iz Palestine in Izraela

Spitfire company Češka; FOTO: Gregor Salobir
Po uspešnem začetku se 4. Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi počasi bliža koncu. V minulih dneh se je zvrstilo 11 dogodkov. Festival je otvorila premiera gledališkega dogodka Mi ne gremo nikamor, v sklopu Trigger Showcasa so se zvrstile uprizoritve domačih neodvisnih producentov. Videli smo č­eško uspešnico Antiwords, v Stari dvorani SNG Maribor pa soo gostili pisano portugalsko predstavo Moçambique.

 V naslednjih dneh se bodo zvrstile še tri uprizoritve, ki odpirajo aktualne in pomembne teme svobode, izgnanstva, razseljenosti, vojne in odraščanja na okupiranem ozemlju:

The Smooth Life (Jordanija, Češka) je dokumentarna, osebno izpovedna, solo lutkovna predstava za osem gledalcevin in istočasno tudi kulinarično doživetje. Povezuje življenjske zgodbe in družinske pripetljaje Palestinca, rojenega in vzgojenega v največjem begunskem taborišču v Jordaniji. Na sporedu je v petek, 17. 5. ob 15. in 18. uri ter v soboto, 18. 5. ob 18. uri v Muzeju NO Maribor.

23 Thoughts About Conflict (Izrael) je varietejska predstava s prizori žongliranja, petja, plesa in glasbe, ki se sestavijo v predstavo o politični situaciji življenja mladih v Tel Avivu. Multidisciplinarna uprizoritev prehaja med pripovedništvom, plesom in cirkusom ter predstavlja izkušnje iz vsakdanjega življenja v vojnem žarišču. Na sporedu je v petek, 17. 5. ob 20. uri v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor.

And Here I Am (Palestina) je epsko popotovanje in coming of age zgodba borca, zapornika in begunca iz palestinskega Zahodnega brega ter iskanje identitete in samoodkrivanje obenem. Skozi serijo tragikomičnih epizod nas prepelje v osrčje stiske, boja in protislovij mladega palestinskega človeka, ki je odraščal pod okupacijo, in njegovega prizadevanja za dosego pravega pomena svobode. Na sporedu je v soboto, 18. 5. ob 20. uri na Intimnem odru GT22.

Oddaj komentar