Mateja Logar: Določeno sproščanje ukrepov ne pomeni, da se lahko vse sprosti.

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Stanje je podobno, kot je bilo v prejšnjem tednu, bistvenega izboljšanja ne zaznavamo, je Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje, na današnji novinarski konferenci Vlade RS in dodala, da je stabilno. Dokler je takšno stanje, premikov pri preventivnih ukrepov ne načrtujejo, vztrajati je treba pri upoštevanju, je poudarila.

Veseli jo, da v rumenih regijah, kjer so odprte terase gostinskih lokalov, ni poslabšanja stanja. Določeno sproščanje ukrepov pa ne pomeni, da se lahko vse sprosti, je izpostavila Logarjeva: „Treba je skrbeti, da se število novih okužb še naprej zmanjšuje.“ Dejala je še, da so trenutni rezultati ugodni tudi glede šol. Verjame, da bo tako tudi ostalo.

Mateja Logar

Cepljenja z AstroZeneco ne bodo prekinili

Izpostavila je, da v Sloveniji poteka cepljenje po programu, kot je zasnovano, in da pri nas še ni cepiva Johnson & Johnson. Poudarila je, da se pojavljajo informacije o nezaželenih stranskih učinkih pri cepljenju z AstroZeneco, tako v Sloveniji kot tudi v Evropi. V EU se je nekaj držav odločilo za ustavitev s tem cepivom, a je ob tem dejala, da se nezaželeni stranski učinki pojavljajo tudi pri drugih cepivih. Da gre za pričakovane stranske učinke, pravi Logarjeva: bolečine, otekline, rdečine, utrujenost v mišicah, slabost, ponekod tudi driska, tudi povišana telesna temperatura. Pravi, da je to vse pričakovano. Dejala je, da spremljajo tako stanje v Sloveniji kot tudi v sosednjih državah, zaenkrat pa ne bomo prekinili cepljenja z AstroZeneco ali katerim drugim cepivom. Pri večini cepiv gre namreč po njenih besedah za pričakovane neželene učinke in blage sistemske učinke. Razložila je še, da ni povezave z nastajanjem krvnih strdkov oziroma da ti nastajajo vsakodnevno in da ni dokazov, da bi bila večja pojavnost strdkov po uporabi cepiva. Pa tudi, da svetovne raziskave kažejo, da je korist od cepljenja veliko večja kot pojavi resnih nezaželenih stranskih učinkov po cepljenju.

Pokorn: V šolah je treba upoštevati preventivne ukrepe, tudi nositi masko

Strokovnega direktorja Pediatrične klinike UKC Ljubljana Marka Pokorn veseli, da so se pod dolgih mesecih otroci vrnili v šole in vrtce. A pri tem izpostavlja, da bo treba primanjkljaj kompenzirati, tudi s pomočjo staršev. Skrbi pa ga, da bodo otroci spet v kolektivih, kar bo povečalo tveganje povečanja števila okužb v otroški populaciji, zato poudarja, da je treba upoštevati načela varnega druženja, fizično oddaljenost, prezračevati prostore, nositi maske, da se število okužb ne bo povečalo. Ob tem je izpostavil, da je nošnja maske bolj koristna kot pa škoda, ki bi nastala ob tem. Ter da dejansko naj bi maske nosili otroci, starejši od 12 let. Prepričljivih dokazov, da je nošenje mask pri otrocih škodljivo, ni, je dejal.

Oddaj komentar