Mariborski vodovod: Sedaj je pravi čas, da se zavemo kako pomembna je voda

Svetovni dan voda obeležujemo vsako leto 22. marca, od leta 1992, ko je bil izbran na konferenci Združenih narodov o okolju in razvoju v brazilskem Riu de Janeiru. Njegov namen je ozaveščanje o pomenu pitne vode ter trajnostne rabe vodonosnikov.  V Mariborskem vodovodu so vsako leto ob svetovnem dnevu voda pripravili številne aktivnosti ob obeležitve tega dne. Tokrat so zaradi epidemije z novim koronavirusom vse načrtovane dejavnosti primorani potisniti v ozadje. “Vendar to še ne pomeni, da smo pozabili na svetovni dan vode in pomembnost zadostnih količin pitne vode! Prav sedaj je pravi čas, da se zavemo kako pomembna je ta preveč samoumevna dobrina,” so zapisali na Facebook strani.

Mariborski vodovod

“Sektor oskrbe s pitno vodo sodi v kritično infrastrukturo saj moramo ne glede na kritične razmere zagotavljati 24 ur na dan skladno in varno pitno vodo. Mariborski vodovod je izvajalec bistvene javne storitve in delujemo skladno z izdelanimi načrti ter navodili, dosledno pa upoštevamo tudi navodila in priporočila pristojnih služb,” pišejo na Facebooku.  Ob tem dodajajo, da so sprejeli več preventivnih ukrepov tako za zaščito zaposlenih kot tudi njihovih strank. “Po nam znanih podatkih prenos koronavirusa preko pitne vode ni poznan vendar kljub temu izvajamo preventivne ukrepe tudi za zaščito pitne vode, ki jo distribuiramo. Zaposleni pri svojem delu striktno uporabljajo osebno zaščitno opremo. Zagotovili smo dezinfekcija sredstva in predpisali redno ter temeljito razkuževanje rok. V vodooskrbne objekte s prosto gladino (vodohrane) se vstopa samo izjemoma, vse kontrolne preglede se izvaja v vodooskrbnih objektih, kjer ni neposrednega stika s pitno vodo. S tem dodatnim ukrepom se trudimo ščitimo vodo prek različnimi morebitno škodljivimi vplivi,” so še zapisali.
Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (zaenkrat) nemoteno vrši vzorčenje in analize pitne vode. Vsi vzorci se jemljejo zgolj na lokacijah, kjer ni neposrednega vpliva na skladnost pitne vode. “Zavedamo se, da je oskrba s pitno vodo ena izmed ključnih dejavnosti zato svoje delo v tem kritičnem času izvajamo po najvišjih kriteriji in tako, da bo lahko sistem oskrbe s pitno vodo deloval nemoteno. Trenutno 168 zaposlenih Mariborskega vodovoda srbi, da nam iz pip teče pitna voda, ki je pomembna tudi za preprečevanje različnih obolenj,” še pravijo v Mariborskem vodovodu.

Si predstavljate, da si v tem obdobju, ko je higiena najpomembnejša, ne morete temeljito umiti rok?

Zato v mariborskem vodovodu apelirajo na vse, da letos ta dan praznujemo drugače. “Spomnimo se, da pitna voda ni samoumevna. Spomnimo se, da smo zato, da po ceveh priteče zadostne količine varne pitne vode, zadolženi tudi zaposleni Mariborskega vodovoda,” so še pred nevi zapisali.

Oddaj komentar